Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)
Αν σκοπεύετε να κάνετε ένα ξεκίνημα στο ακορντεόν, να μερικές ιδέες ως προς το τι θα χρειαστείτε:
Ένα ακορντεόν (οποιουδήποτε μεγέθους). Πολλοί ξεκινούν να παίζουν σε μικρό ακορντεόν και σταδιακά προχωρούν σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε αν θέλετε και κατ’ ευθείαν με μεγάλο ακορντεόν. Μην επιτρέπετε στα πολλά κουμπιά να σας αποθαρρύνουν. Ξεκινήστε με μερικά κουμπιά και σταδιακά θα μάθετε να χρησιμοποιείτε περισσότερα, καθώς βελτιώνεστε.
Ένα δάσκαλο. Όχι απαραίτητα πρόσωπο, αν και το να πάρετε μαθήματα από έναν επαγγελματία δάσκαλο θα σας ωφελήσει πολύ. Μπορείτε ωστόσο να μάθετε να παίζετε κι από βιβλία, DVDs, ακόμη κι απ’ το internet. Πλήθος οι πηγές για να ξεκινήσετε.
Παρτιτούρες για ακορντεόν. Στο ξεκίνημά σας καλό είναι να αρχίσετε με πολύ απλά κομμάτια. Υπάρχουν πλήθος βιβλία και παρτιτούρες κατάλληλες για ακορντεόν, καθώς και μουσικές που έχουν γραφτεί ειδικά για ακορντεόν. Επισκεφθείτε μουσικά καταστήματα, ψάξτε στο internet και βρείτε το είδος της μουσικής που θα σας άρεσε να παίξετε.
Αναλόγιο. Βοηθάει πολύ γιατί θα έχετε σταθερά ακουμπισμένη την παρτιτούρα σας, ώστε να μπορείτε να τη διαβάζετε παίζοντας, χωρίς έγνοια. Καλό θα ήταν επίσης να έχετε και 2 μανταλάκια στη θήκη του ακορντεόν σας, για την περίπτωση που θελήσετε κάποια στιγμή να παίξετε και στο ύπαιθρο. Θα σας βοηθήσουν να μη γυρίζουν οι σελίδες στο βιβλίο σας.
Μια καρέκλα. Οι περισσότεροι ακορντεονίστες παίζουν καθιστοί. Οι πολύ μαλακές καρέκλες ή πολυθρόνες δεν προσφέρονται. Χρειάζεστε μια καρέκλα που να είναι σταθερή, να στηρίζει καλά την πλάτη σας και να σας αφήνει μεγάλο περιθώριο κινήσεων στο σώμα. Πειραματιστείτε μέχρι που να βρείτε μια καρέκλα που να πληρεί τις παραπάνω προδιαγραφές και να σας είναι άνετη και στο σωστό ύψος.
Χρόνο. Κάθε μουσικό όργανο θέλει το χρόνο του για να το μάθετε. Απαιτείται εξάσκηση. Ειδικά στην αρχή που εξοικειώνεστε με το μουσικό σας όργανο και με τον τρόπο παιξίματος. Εξοικονομήστε λίγο χρόνο καθημερινά για να παίξετε κάτι, να εξασκηθείτε σε μια μελωδία, να παίξετε μερικές κλίμακες, να μάθετε μια καινούρια συγχορδία. Ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα είναι καλύτερα από το τίποτα. Το να παίξετε μαζεμένα 2 ώρες κάποια μέρα και μετά για δυο βδομάδες να μην αγγίξετε το όργανο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αν δεν είστε σε φόρμα με συστηματική εξάσκηση, το μόνο που θα επιτύχετε μετά από μια ξαφνική δίωρη μελέτη είναι κατά πάσα πιθανότητα πόνοι μυών στο σώμα σας και μάλιστα σε λάθος σημεία!
_________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου