Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής

 

μαθήματα Βυζαντινής μουσικής

Το μάθημα της Βυζαντινής μουσικής καλύπτει μεγάλο φάσμα διδακτικού πεδίου, ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους του μαθητή.

Αφορά αρχάριους και προχωρημένους μαθητές κάθε ηλικίας. Αφορά επίσης πρακτικούς ψάλτες, λαϊκούς και δημοτικούς τραγουδιστές, μαθητές μουσικών σχολείων, φοιτητές μουσικών πανεπιστημίων, σπουδαστές που ενδιαφέρονται για πτυχίο ή δίπλωμα Βυζαντινής, πτυχιούχους/διπλωματούχους που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακό πρόγραμμα, σπουδαστές παραδοσιακών οργάνων όπου η Βυζαντινή είναι υποχρεωτικό μάθημα κλπ.

Σε όλες τις περιπτώσεις μαθαίνουμε κατ’ αρχάς να διαβάζουμε την σημειογραφία της Βυζαντινής (τη λεγόμενη Παρασημαντική), η οποία κρύβει μέσα της μεγάλο μελωδικό εκφραστικό πλούτο και μας καθοδηγεί πως να εκτελέσουμε την κάθε μουσική φράση.

Μαθαίνουμε τους ήχους της Βυζαντινής (τις κλίμακες δηλαδή) ώστε να τους αντιλαμβανόμαστε και να μπορούμε να τους εκτελούμε, πατώντας σωστά με τη φωνή μας στις βαθμίδες και τις μελωδίες τους.

Τα διαστήματα επίσης είναι πολύ σημαντικά στους ήχους (η τονική απόσταση δηλαδή ανάμεσα σε δύο νότες) και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά, ώστε να τα κατανοήσει σε βάθος ο σπουδαστής και να μπορεί να τα εκτελεί σωστά. Τονίζουμε εδώ την μεγάλη διαφορά μεταξύ Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής, όπου ενώ στην Ευρωπαϊκή μουσική το μικρότερο διάστημα είναι το ημιτόνιο, στην Βυζαντινή υπάρχουν και μικρότερα (τα λεγόμενα μόρια). Και γενικά υπάρχουν διαστήματα που δεν συμπίπτουν ακριβώς με εκείνα της Ευρωπαϊκής (ημιτόνιο, τόνο, τριημιτόνιο κλπ). Ο κάθε ήχος έχει τα δικά του διαστήματα και μέσα από διάφορες ασκήσεις ο σπουδαστής μαθαίνει να πατάει σωστά με την φωνή του στα διαστήματα του κάθε ήχου, ώστε να τον αποδίδει όπως πρέπει.

Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων από το Κράτος. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών που ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και δίδονται εξετάσεις ενώπιον επιτροπής. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή.

 

Κόστος:

ΜΑΘΗΜΑ 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 

ΗΛΙΚΙΕΣ 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΜΗΝΙΑΙΑ 

Βυζαντινής Μουσικής Ατομικό

30 λεπτά / εβδομάδα

6 ετών - 65+

53 €

Βυζαντινής Μουσικής Ατομικό

40 λεπτά / εβδομάδα

6 ετών - 65+

70 €

Το ποσό της εγγραφής μπορείτε να το δείτε στο γενικό τιμοκατάλογο, καθότι διαφοροποιείται βάσει του μήνα εγγραφής.

Δυνατότητα και για ομαδικά μαθήματα χαμηλότερου κόστους κατόπιν συνεννόησης.

Στα αρχικά και μεσαία επίπεδα δεν χρεώνονται εξέταστρα προαγωγικών.

 

Πριν την εγγραφή σας μπορείτε αν θέλετε να κάνετε ένα ατομικό μάθημα Βυζαντινής Μουσικής, για να δείτε από μόνοι σας τις ιδανικές συνθήκες εκμάθησης που προσφέρει το Ωδείο.

 

 

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο