Blog Ελεύθερου Ωδείου

Έχω μια κιθάρα. Πώς να ξεκινήσω;

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

Έχετε λοιπόν μια κιθάρα στο σπίτι σας, που σας την έκαναν δώρο ή βρέθηκε μέσα σε κάποια ντουλάπα ή την αγοράσατε με σκοπό κάποια στιγμή να μάθετε να παίζετε! Το ερώτημα όμως είναι από πού να ξεκινήσετε…

Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε έναν καλό δάσκαλο, που να τον εμπιστεύεστε και να σας μάθει αυτά που σας ενδιαφέρουν, καθοδηγώντας σας βήμα προς βήμα και γλιτώνοντάς σας κόπο και χρόνο. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο δεν είστε σε θέση για κάτι τέτοιο, να μερικές ιδέες πώς να ξεκινήσετε με την κιθάρα σας:

Βήμα 1ο
Κουρδίστε τη.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κουρδίσουμε σωστά την κιθάρα. Οι ανοιχτές χορδές της κιθάρας κουρδίζονται από τις μπάσο προς τις ψηλές χορδές ως εξής: Μι, Λα, Ρε, Σολ, Σι, Μι. Αν έχετε καλό μουσικό αφτί μπορείτε να τις κουρδίσετε συγκρίνοντάς τις με οποιοδήποτε άλλο μουσικό όργανο που γνωρίζετε τις νότες του (π.χ. ένα αρμόνιο) ή σύμφωνα με το λεγόμενο «διαπασών», που μας δίνει τη νότα λα. Διαφορετικά αγοράστε ένα ηλεκτρονικό κουρδιστήρι και κουρδίστε τις 6 χορδές της κιθάρας σας σύμφωνα με τις οπτικές ενδείξεις του μηχανήματος. Οι νότες που θα σας δείχνει το κουρδιστήρι είναι οι λατινικές ονομασίες των νοτών, δηλαδή: E, A, D, G, B, E.

Βήμα 2ο
Μάθετε να παίζετε με πένα.
Με το δεξί μας χέρι (οι δεξιόχειρες) χτυπάμε τις χορδές είτε με πένα είτε με τα δάχτυλα. Αν θέλετε να παίξετε ακομπανιαμέντα και τραγούδια στην κιθάρα, ο καλύτερος τρόπος είναι να παίζετε με πένα στο δεξί χέρι. Σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητες στο παίξιμό σας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κρατήσουμε την πένα είναι με δυο δάχτυλα: Τον αντίχειρα και το δείκτη. Κρατήστε την πένα έτσι ώστε να μην εξέχει πολύ, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την κίνησή της. Τα υπόλοιπα 3 δάχτυλα που δε λαμβάνουν μέρος στο κράτημα, τα αφήνουμε χαλαρά. Για να βεβαιωθείτε ότι το κράτημά σας είναι σωστό, αφήστε για λίγο την πένα και κρεμάστε για λίγο το δεξί σας χέρι κάτω με τη βαρύτητα. Παρατηρήστε τα δάχτυλά σας πως είναι σε κατάσταση χαλάρωσης. Στη συνέχεια κρατήστε την πένα με τον τρόπο που είπαμε πριν και κρεμάστε και πάλι το χέρι σας κάτω. Παρατηρήστε το. Τα 3 δάχτυλα που δε λαμβάνουν μέρος στο κράτημα θα πρέπει να είναι και πάλι χαλαρά όπως και πριν που δεν κρατούσατε την πένα.

Μαθήματα κιθάρας από 53 € το μήνα!

Βήμα 3ο
Κάντε την πρώτη σας άσκηση δακτύλων.
Το τρίτο βήμα για να παίξετε κιθάρα είναι να κάνετε κάποιες ασκήσεις για τα δάχτυλα του αριστερού σας χεριού. Στο κάθε δάχτυλο δίνουμε έναν αριθμό. Βλ.σχήμα. Ξεκινήστε πατώντας σε τέσσερα διαδοχικά τάστα τα δάχτυλα του αριστερού σας χεριού, το ένα μετά το άλλο, δηλαδή: 1-2-3-4.

Προσπαθήστε τα δάχτυλά σας να είναι τοξωτά (το κάθε δάχτυλο δηλαδή να σχηματίζει ένα ημικύκλιο) και η τελευταία φάλαγγα του κάθε δακτύλου να πατάει κάθετα επάνω στην ταστιέρα. Επίσης όταν ανασηκώνετε το κάθε δάχτυλο, να μη το απομακρύνετε περισσότερο από 1-2 cm από την ταστιέρα. Να διαγράφετε μια πολύ μικρή διαδρομή δηλαδή με το κάθε δάχτυλο. Κάντε την άσκηση ξανά και ξανά στην ίδια χορδή και στην ίδια θέση (στα ίδια τάστα), προσπαθώντας ο ήχος σας να είναι καθαρός, χωρίς τριξίματα ή μπουκώματα και παράλληλα να νιώθετε ότι δεν σπαταλάτε πουθενά ενέργεια. Να είστε χαλαροί δηλαδή και να μη σφίγγετε μύες που δε λαμβάνουν μέρος στο πάτημα της κάθε νότας.

Κάντε παραλλαγές της παραπάνω άσκησης
Αρχίστε να την μετακινείτε πάνω στην ταστιέρα. Αφού παίξετε την άσκηση στην 1η χορδή στα 4 πρώτα τάστα (κοντά στα κλειδιά της κιθάρας δηλαδή), στη συνέχεια παίξτε τη στην ίδια χορδή και πάλι αλλά 1 τάστο πιο πέρα, δηλαδή στα τάστα 2, 3, 4 και 5. Μετά στα τάστα 3, 4, 5 και 6 κλπ. Μετακινούμαστε δηλαδή κάθε φορά 1 θέση (1 τάστο) προς το ηχείο της κιθάρας. Άλλη παραλλαγή είναι αφού παίξετε την άσκηση στα 4 πρώτα τάστα της 1ης χορδής να επαναλάβετε το ίδιο στα 4 πρώτα τάστα της 2ης χορδής, μετά της 3ης χορδής κλπ. Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε από μια θέση κοντά στο ηχείο της κιθάρας και καθώς μετακινείστε αλλάζοντας την τετράδα των τάστων που παίζετε, να μεταφέρεστε προς τα κλειδιά (παραμένοντας στην ίδια χορδή).

Κάντε κι άλλες παρεμφερείς ασκήσεις
Παίξαμε λοιπόν την άσκηση 1-2-3-4 με 3 διαφορετικές παραλλαγές: Στην ίδια χορδή από τα κλειδιά προς το ηχείο, στην ίδια χορδή από το ηχείο προς τα κλειδιά και στην ίδια τετράδα τάστων περνώντας από χορδή σε χορδή. Κάντε τώρα το ίδιο και με κάποιες άλλες διαδοχές πατημάτων των δακτύλων: Κατ’ αρχάς την αντίστροφη άσκηση της προηγούμενης: 4-3-2-1. Αφού αρχίσετε να νιώθετε κάποιο βαθμό άνεσης και με την εκτέλεση της άσκησης αυτής, περάστε σε κάποιους συνδυασμούς ακόμη: 1-3-2-4, 4-2-3-1, 1-4-2-3-, 4-1-3-2.

Εξασκείστε επιπλέον το μικρό σας δάχτυλο
Ίσως στο σημείο αυτό να διαπιστώσετε πως το μικρό σας δάχτυλο (4ο) σας υπακούει λιγότερο από τα υπόλοιπα. Για το λόγο αυτό υπάρχει μια άλλη πολύ ωραία άσκηση που έχει ως στόχο να γυμνάσει περισσότερο το 4ο δάχτυλο, λόγω του ότι είναι και το πιο αδύναμο και αδούλευτο. Οπότε το βάζουμε να πατάει 3πλάσιες φορές από οποιοδήποτε άλλο: 1-4-2-4-3-4 και η αντίστροφή της: 4-3-4-2-4-1. Μπορείτε και πάλι να μετατοπίζετε τη θέση όλων των παραπάνω ασκήσεων με τους τρεις εναλλακτικούς τρόπους που περιγράψαμε νωρίτερα: Προς το ηχείο, προς τα κλειδιά και κάθετα.

Παίξτε την πένα κάτω-πάνω
Μέχρι τώρα σε όλες τις ασκήσεις του αριστερού χεριού που περιγράψαμε, η πένα χτυπούσε συνεχώς προς τα κάτω. Δοκιμάστε τώρα να αξιοποιήσετε και το ανέβασμα της πένας σας. Παίξτε τις παραπάνω ασκήσεις χτυπώντας 2 φορές την κάθε νότα, μια προς τα κάτω και μια προς τα πάνω. (Δηλαδή π.χ. 1-1-2-2-3-3-4-4). Θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με τις κλίσεις και τις γωνίες της πένας, μέχρι που να σας βγαίνουν τα χτυπήματα της χορδής αβίαστα και φυσικά. Επίσης πειραματιστείτε και με το σημείο που χτυπάτε τη χορδή. Τη χτυπάτε πάνω από την τρύπα της κιθάρας, κοντά στην ταστιέρα; Τη χτυπάτε μετά την τρύπα προς τον καβαλάρη του ηχείου; Και τι ήχος παράγεται στην κάθε περίπτωση; Ποιος σας αρέσει πιο πολύ; Ή σε τι είδος κομματιών ταιριάζει καλύτερα ο κάθε ήχος;

Ίσως τα παραπάνω να σας φανούν κάπως μονότονα, αλλά μη ξεγελαστείτε. Είναι πολύ προτιμότερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην αρχή μαθαίνοντας να χρησιμοποιείτε σωστά τα χέρια σας και χτίζοντας θεμέλια στο παίξιμό σας, παρά να περάσετε κατ’ ευθείαν στις συγχορδίες και στα τραγούδια, χωρίς να έχετε ποτέ κατακτήσει τις λεπτομέρειες των κινήσεών σας, που θα σας ανοίξουν άλλους ορίζοντες καθώς θα βελτιώνεστε με τον καιρό.

Καλή αρχή!

________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου

Μαθήματα κιθάρας από 53 € το μήνα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιδέες πως να αυτοσχεδιάζετε στην κιθάρα »

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο