Σχόλια Μαθητών

Σχόλια μαθητών Ελεύθερου Ωδείου

Ζωή, 18 ετών, μαθήματα τραγουδιού

Ξεκίνησα τη μουσική γιατί πάντα τη θεωρούσα κομμάτι της ζωής μου και θέλοντας να διεισδύσω καλύτερα σε αυτό, έκανα τα πρώτα μου βήματα. Αρχικά ξεκίνησα με το πιάνο το οποίο θεωρούσα όργανο με πολύ ευχάριστο και ταξιδιάρικο ήχο. Λόγω χρόνου όμως, το σταμάτησα και ασχολούμαι με το τραγούδι. Το τραγούδι είναι η αδυναμία μου και η αλήθεια είναι πως δεν θα το ξεκινούσα αν δεν με παρότρυνε το ωδείο και οι γύρω μου. Είναι το ξέσπασμά μου, τα συναισθήματά μου, η απογοήτευση και η χαρά, η γυμναστική μου και η ζωή μου… Λόγω πιεσμένου χρονοδιαγράμματος μελετώ 2-3 φορές την εβδομάδα που, όμως, θεωρώ ότι δεν είναι αρκετό αν επιθυμώ να βελτιωθώ. Νομίζω πως έχω κάνει βήματα προόδου, αλλά όχι απίστευτα, αλλά για περισσότερα ρωτήστε την καθηγήτριά μου (χαχα!) αυτό που ονειρεύομαι είναι κάποια στιγμή να βγω να τραγουδήσω και να δω τον κόσμο από κάτω μου να αισθάνεται αυτό που αισθάνομαι κι εγώ και να τραγουδά μαζί μου. Όσον αφορά τη δασκάλα μου, εκτός από το ότι πρόκειται περί ταλεντάρας στο τραγούδι, έχουμε αναπτύξει μια υπέροχη σχέση και με παροτρύνει να βελτιώνομαι και να μην τα παρατάω! Είναι εκπληκτική και την ευχαριστώ πολύ! Το μάθημα είναι ίσως η μόνη ώρα της εβδομάδας που είμαι χαλαρή και έχω μια αστείρευτη διάθεση για να μάθω. Η μουσική, η μουσική δεν θα μου προσφέρει τίποτα στη ζωή μου εκτός από το να είναι όλη μου η ζωή..!

μουσικά σύνολα Ελεύθερου Ωδείου σε λαϊκό ρεπερτόριο

Γιάννης, 15 ετών, μαθήματα κλασικής κιθάρας

Μία από τις κυριότερες ασχολίες μου καθημερινά ήταν να ακούω μουσική. Γι αυτό άρχισα να μαθαίνω κιθάρα, για να χαθώ στο μαγικό της κόσμο. Σε κάθε μάθημα μαθαίνω και από ένα καινούργιο πράγμα. 40 λεπτά μαγείας. Η μουσική μου πρόσφερε, μου προφέρει και θα μου προσφέρει για μια ζωή…

Αθανασία, 22 ετών, μαθήματα πιάνου / μαθήματα τραγουδιού

Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας. Μπορείς να γνωρίσεις και επικοινωνήσεις με ανθρώπους που δεν έχετε κοινή γλώσσα ή κουλτούρα. Το πιάνο το θεωρούσα πάντα ένα αρκετά δύσκολο όργανο και αυτό με έκανε να θέλω να μάθω να παίζω ακόμα περισσότερο. Το τραγούδι πάντα το αγαπούσα, εκφραζόμουνα μέσα από αυτό και ήθελα αυτό που ακούω εγώ να είναι όπως το φανταζόμουνα! Η μουσική είναι ένας τρόπος να χαλαρώνω και να ξεφεύγω από το άγχος της καθημερινότητας. Πάντα προσπαθώ να προετοιμάζομαι και να είμαι σωστή στις υποχρεώσεις μου αλλά συχνά πέρα από τα κομμάτια που έχω να προετοιμάσω για το μάθημα, ασχολούμαι και με άλλα που με ευχαριστούν. Θεωρώ ότι έχω μια σημαντική πρόοδο και σε αυτό συντελούν και οι δασκάλες μου και του πιάνου και του τραγουδιού. Ο βασικός μου στόχος είναι να αποκτήσω αυτοπεποίθηση σε οτιδήποτε έχω να τραγουδήσω ή να παίξω και να καταφέρνω σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα να ανταπεξέρχομαι στις απαιτήσεις του κομματιού όσες δυσκολίες κι αν έχει. Και οι δύο δασκάλες μου με βοηθούν πολύ σ’ αυτό που επέλεξα να κάνω χωρίς να με πιέζουν. Κι αν κάποιες φορές θεωρώ πως δεν τα καταφέρνω με ενθαρρύνουν. Γενικά μαθαίνω να κάνω αυτά ακριβώς για τα οποία γράφτηκα στο ωδείο και αυτό είναι το πιο ευχάριστο.

μουσικά σύνολα Ελεύθερου Ωδείου σε έντεχνο τραγούδι

Ειρήνη, 17 ετών, μαθήματα πιάνου & μαθήματα τραγουδιού

Ξεκίνησα μαθήματα μουσικής από πολύ μικρή ηλικία γιατί το ήθελαν οι γονείς μου. Στη συνέχεια όμως την αγάπησα και συνέχισα. Με τα μαθήματα τραγουδιού ήθελα να βελτιώσω τις φωνητικές μου ικανότητες, ενώ τα μαθήματα πιάνου τα άρχισα επειδή μου άρεσε η χροιά του πιάνου περισσότερο από των άλλων μουσικών οργάνων. Θαύμαζα τους καθηγητές μου και τους πιανίστες που έβλεπα στην τηλεόραση και ήθελα να γίνω σαν κι αυτούς. Στόχος μου είναι η επαγγελματική καταξίωση. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος προσπαθώ να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι δάσκαλοί μου είναι απολύτως καταρτισμένοι στον τομέα τους. Με βοηθούν πάρα πολύ και ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο μου, παρ’ όλες τις απαιτήσεις τους. Όταν καταφέρω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, η ζωή μου θα γίνει πιο ευχάριστη γιατί θα ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ πιο πολύ από όλα!

Ανδρέας, 21 ετών, μαθήματα σαξοφώνου

 Ξεκίνησα τη μουσική από αγάπη προς αυτήν και από ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το σαξόφωνο. Δυστυχώς, επειδή η μουσική δεν αποτελεί την κύρια ενασχόληση μου, δεν μπορώ να αφιερώσω τον απαιτούμενο χρόνο έτσι ώστε η πρόοδος μου να είναι αυτή που θα επιθυμούσα. Είμαι πλήρως ικανοποιημένος από το δάσκαλο μου και νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που κατάφερα να βρω αυτόν το δάσκαλο. Δε μπορώ να εκφέρω κάποια πρόβλεψη για το μέλλον μου σχετικά με τη μουσική αλλά σίγουρα πάντα θα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου.

μαθητής σαξοφώνου σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Τζωρτζίνα, 11 ετών, μαθήματα πιάνου

Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου γιατί η μουσική μου άρεσε πάρα πολύ! Όλη την ημέρα δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ακούω μουσική. Επίσης, επειδή ο νονός και η νονά μου κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τη μαμά να τους δούμε έπαιζαν και ένα καινούργιο τραγούδι, τους ζήλεψα και ζήτησα από τη μαμά και το μπαμπά να αρχίσω κι εγώ. Η μουσική μου προσφέρει ένα συναίσθημα αγάπης και γι’ αυτό μάλιστα κάθε φορά που βλέπω τους φίλους και τις φίλες μου κατσουφιασμένους τους τραγουδάω ένα τραγούδι! Τα πάω καλά με το πιάνο αλλά δεν είμαι τέλεια. Όμως προσπαθώ να φθάσω το τέλειο! Η δασκάλα μου είναι πολύ αστεία και με κάνει πάντα να γελάω και να είμαι χαρούμενη. Κάθε φορά που έχουμε μάθημα με βοηθάει να γίνομαι πάντα καλύτερη.

Γιώργος, 25 ετών, μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας

Μαθήματα κιθάρας ξεκίνησα γιατί πιστεύω πως είναι ένας ωραίος τρόπος να χαλαρώνεις στο τέλος της μέρας. Παίζοντας φεύγει όλη η κούραση της μέρας και διασκεδάζεις παράλληλα. Βασικά, πιστεύω πως δεν διάλεξα εγώ την ηλεκτρική κιθάρα αλλά αυτή. Από την πρώτη στιγμή που την είδα και την άκουσα ήταν σαν να ήξερα πως αν κάποια στιγμή μάθαινα κάποιο όργανο, αυτό θα ήταν ηλεκτρική κιθάρα. Η μελέτη στο σπίτι είναι το κυριότερο πράγμα για την εξέλιξή μου, οπότε προσπαθώ να εξασκούμαι όσο πιο πολύ γίνεται. Η πρόοδος μου είναι σταθερή και τα δάχτυλά μου σιγά-σιγά αρχίζουν να με υπακούν! Θέλω να φτάσω στο σημείο να μπορώ να παίζω αξιοπρεπώς για φίλους και για μένα τον ίδιο. Θα ήθελα να μπορώ να βγάζω τα τραγούδια που μου αρέσουν. Ο καθηγητής μου είναι πολύ καλός γιατί όταν κάνει μάθημα διασκεδάζει και αυτό σε παροτρύνει να συνεχίζεις. Πιστεύω πως το ότι άρχισα μαθήματα ήταν ό,τι καλύτερο! Δεν έχει σημασία η ηλικία! Τι κι αν είσαι 10 ή 25 ή 50! Αν θέλεις κάτι πολύ θα το καταφέρεις!

μουσικά σύνολα Ελεύθερου Ωδείου σε rock συναυλία

Ελένη, 24 ετών, μαθήματα πιάνου

Πρώτα απ’ όλα δεν ξεκίνησα εγώ τη μουσική. Αυτή με ξεκίνησε. Με ξεκίνησε να εκφράζομαι με τη βοήθεια της και την ίδια στιγμή να επικοινωνώ με τους ανθρώπους με μελωδίες και τραγουδάκια. Όλα αυτά βέβαια σε ένα επίπεδο αυθόρμητο και πρωταρχικό και με σχεδόν απλοϊκό τρόπο. Αλλά, τώρα που το συνειδητοποιώ πιο βαθιά, θέλησα να το κάνω με μεγαλύτερη συνέπεια και δυναμική. Αυτός ήταν ο λόγος που οδηγήθηκα να μελετώ την τεχνική και τη θεωρία της μουσικής μέσα από το «βασιλιά των οργάνων», το πιάνο. Βασιλιάς αλλά προσιτός και καταδεκτικός. Και το λέω αυτό γιατί κανείς αισθάνεται άνετα στην πρώτη επαφή με αυτόν. Φυσικά, ο ήχος του πιάνου πάντα με γοήτευε και με γέμιζε. Όταν εξασκούμαι χαλαρώνω επειδή χρειάζεται μεγάλη προσήλωση κι έτσι ξεχνώ ό,τι ταλαιπωρεί το μυαλό μου και το πηγαίνω βόλτα σε καινούργιες γειτονιές. Δυστυχώς, μελετώ μόνο στο ωδείο, λίγες ώρες κι έτσι ακόμα προχωρώ με πολύ μικρά βήματα, νηπιακά. Αλλά οραματίζομαι σε κάποιο διάστημα (που αποφεύγω να προσδιορίσω) να μπορώ να επικοινωνώ ακόμη πιο βαθιά και ουσιαστικά με τους ανθρώπους (μέσα από την τότε δουλειά μου – βλ. μουσικοθεραπεία) και να καταφέρω να τους αποσυμφορίζω από ό,τι θα μπορώ. Στο μεταξύ και η δασκάλα μου, που είναι ενθαρρυντική και καταλαβαίνει την πορεία που μου σχεδιάζω, αφού είμαστε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, βάζει το όργανο στην καθημερινότητά μου δίνοντας ιδέες και δημιουργώντας ακόμα ένα δέσιμο με το όργανο. Το κλίμα αυτό με κάνει να θέλω να βγάζω έναν θετικό εαυτό. Μελλοντικά το πιάνο, εκτός από όλα τα παραπάνω επαγγελματικά θα είναι και μια ευχάριστη νότα στη καθημερινότητά μου. Μακάρι η ενασχόληση με τη μουσική να ήταν ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια.

Σάκης, 30 ετών, μαθήματα drums

Για μένα η μουσική είναι διαφυγή από την καθημερινότητα, χαλάρωση, επίτευξη στόχων, καλλιτεχνική ανησυχία και δημιουργία. Από μικρός, ακούγοντας ένα κομμάτι προσπαθούσα να πιάσω το ρυθμό στα πόδια μου ή σε όποιο αντικείμενο βρισκότανε μπροστά μου. Έτσι ξεκίνησα μαθήματα drums. Μου προσφέρει ευχαρίστηση, δημιουργία, έλεγχο και καλλιέργεια των συναισθημάτων. Ο δάσκαλός μου έχει τρομερή έφεση στη μετάδοση των γνώσεων και εγώ παίρνω το χαρακτήρα του σφουγγαριού που απορροφάει γνώση από τη πηγή.

μαθητής ντραμς σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Αθηνά, 11 ετών, μαθήματα τραγουδιού

Ξεκίνησα τα μαθήματα τραγουδιού επειδή οι φίλοι μου στις Φιλιππίνες τραγουδάνε karaoke κι έτσι θέλησα κι εγώ να μάθω να τραγουδάω σωστά. Το τραγούδι μου αρέσει και με κάνει να αισθάνομαι χαρούμενη. Στο διάστημα που κάνω φωνητική έχω δει σημαντική πρόοδο. Η δασκάλα μου είναι πολύ όμορφη και πολύ καλή στο μάθημα! Το μάθημα μου αρέσει πολύ!

παιδική χορωδία Ελεύθερου Ωδείου σε συναυλία σε ανοιχτό θέατρο

Μαρία, 28 ετών, μαθήματα κλασικής κιθάρας

Η μουσική συναρπάζει, ευχαριστεί, ευαισθητοποιεί και καλλιεργεί με το δικό της μελωδικό τρόπο τα παιδιά. Αυτό την καθιστά πολύτιμο εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το επάγγελμά μου είναι νηπιαγωγός, γι αυτό και ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας. Η κιθάρα είναι ένα μουσικό όργανο που μου επιτρέπει να το παίρνω μαζί μου στην αίθουσα, να τραγουδάω ταυτόχρονα και φυσικά να συνοδεύω με τον εξαιρετικό της ήχο παιδικά τραγούδια! Σκοπός μου είναι να αποκτήσω την απαραίτητη εκείνη δεξιότητα, ώστε να παράγω μουσική μέσω της κιθάρας, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων μέσα στην τάξη. Η δασκάλα μου χαρακτηρίζεται από το πάθος της για τη μουσική, την ουσιαστική αφομοίωση της και τον επαγγελματισμό της στη διεκπεραίωση του έργου που έχει αναλάβει, καθώς και από την απαράμιλλη υπομονή και επιμονή της, δομικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός εκπαιδευτικού. Το μάθημα αποτελεί μια ευχάριστη και δημιουργική νότα, ενώ παράλληλα μου παρέχει, καθώς περνά ο καιρός τα εφόδια εκείνα τα οποία με οδηγούν στην επίτευξη του στόχου μου, ενασχόλησης με τη μουσική.

Σάντυ, 9 ετών, μαθήματα Βιολιού

Επέλεξα να αρχίσω μαθήματα βιολιού επειδή είδα το βιολί στην τηλεόραση και είδα ότι ήταν περίεργο αλλά η μουσική του ήταν ωραία. Ήθελα να μάθω να παίζω κι εγώ. Η μουσική και ειδικά το βιολί, μου προσφέρει κάτι ήρεμο. Και τη μελέτη στο σπίτι ξέρω να την κάνω μόνη μου και κανείς δεν με βοηθάει καθόλου. Ο δάσκαλός μου είναι πολύ καλός και δε φωνάζει και αγαπάει τα παιδιά πάρα μα πάρα πολύ. Και θέλω να φτάσω σε κάτι μεγάλο και η οικογένεια μου να είναι χαρούμενη για μένα. Ο δάσκαλός μου είναι πάρα μα πάρα πολύ καλός, είναι σαν οικογένεια μου. Στο μάθημα νιώθω ότι είμαι πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη και μου αρέσει όταν βρίσκομαι εκεί. Στο μέλλον η μουσική θα μου προσφέρει κάτι ωραίο και νομίζω ότι αυτό θα μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ και θα την αγαπήσω πιο πολύ.

κορίτσι παίζει βιολί σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Δήμητρα, 9 ετών, μαθήματα Πιάνου

Ξεκίνησα τη μουσική επειδή έβλεπα τις αδερφές μου να παίζουν και ήθελα κι εγώ. Το πιάνο είναι το αγαπημένο μου όργανο, γι’ αυτό επέλεξα να το διδαχθώ. Μου προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση. Τη μελέτη στο σπίτι την κάνω σωστά και χωρίς να έχω πιάνο. Είναι ακόμα αρχή αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρω. Θέλω να φτάσω ψηλά και να πάρω πτυχίο στο πιάνο. Έχω να πω ότι η δασκάλα μου είναι πολύ πολύ καλή. Νομίζω πως η μουσική θα με κάνει μουσικό!

 

Φωτεινή, 11 ετών, μαθήματα πιάνου

Η μουσική με χαλαρώνει και είναι ένα ευχάριστο χόμπι που με κάνει χαρούμενη παίζοντας ή ακούγοντας. Το πιάνο είναι ένα από τα βασικά όργανα που υπάρχουν και βγάζει έναν ήχο ξεχωριστό και ήρεμο. Με τη μουσική περνάω ευχάριστα τον χρόνο μου. Η μελέτη μου στο σπίτι πιστεύω πως πρέπει να αυξηθεί αλλά η πρόοδος μου δόξα τω Θεώ πάει καλά!! Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να παίζω πιάνο για τον εαυτό μου ή σε συγκροτήματα. Η δασκάλα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και συμπεριφέρεται άψογα στο μάθημα. Πολλές φορές συζητάμε και νιώθω άνετη και χαλαρή μαζί της και αυτό με κάνει να νιώθω υπέροχα. Είναι άριστη στο πιάνο και προπαντός με κάνει και εμένα καλύτερη!! Η ώρα περνάει γρήγορα και ευχάριστα στο μάθημα μαθαίνοντας όλο και πιο πολλά τραγούδια. Στο μέλλον θα ήθελα να γράφω και δικά μου τραγούδια με δική μου μουσική. Είχα βγάλει ένα παλιά αλλά δεν το θυμάμαι!!

Love music!!

οι μικροί μαθητές του Ελεύθερου Ωδείου μετά από συναυλία

Αλέξανδρος, 11 ετών, μαθήματα κιθάρας & μαθήματα τραγουδιού

Ξεκίνησα μουσική γιατί μου αρέσει να τραγουδάω και ήθελα να μάθω κάποιο όργανο. Ήθελα να κάνω μαθήματα τραγουδιού γιατί ήταν το όνειρό μου και κιθάρας γιατί ήθελα να δοκιμάσω. Τα μαθήματα μου προσφέρουν κάποιες καινούριες γνώσεις που για μένα είναι άγνωστες. Η μελέτη για το σπίτι δεν είναι δύσκολη. Βλέπω ότι τα πάω καλά και προσπαθώ. Θα ήθελα να γίνω κιθαρίστας ή τραγουδιστής. Η δασκάλα μου με μαθαίνει αρκετά πράγματα και προσπαθεί. Στο μάθημα νιώθω όμορφα και ότι είμαι έτοιμος να μάθω καινούρια πράγματα. Η μουσική μπορεί στο μέλλον να είναι η δουλειά μου ή το χόμπι μου. Πιστεύω ότι η μουσική είναι ένας νέος κόσμος που για να τον ανακαλύψεις έχεις να μάθεις πολλά.

αγόρι παίζει κιθάρα σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Χριστίνα, 15 ετών, μαθήματα ηλεκτρικής & κλασικής κιθάρας

Ξεκίνησα τα μαθήματα κιθάρας γιατί ήθελα να καταλαβαίνω τα τραγούδια που ακούω στο ραδιόφωνο και να τα παίζω στην κιθάρα. Η μουσική μου προσφέρει βοήθεια στο σχολείο μου στο μάθημα της μουσικής και χαρά όταν παίζω. Θέλω να φτάσω στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή να έχω κάποια πτυχία κιθάρας, αλλά και να ξέρω να εφαρμόζω τα πάντα πάνω στην κιθάρα. Όταν είμαι στο μάθημα νιώθω χαλαρά και φιλικά σαν να είμαι σε ένα οικείο μέρος με ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο και η καθηγήτριά μου είναι πολύ ειλικρινής και με βοηθάει όσο καλύτερα μπορεί. Η μουσική στο μέλλον ίσως να μου προσφέρει μια καλή δουλειά ως μουσικός και ότι θα γνωρίζω κάτι καλά για το οποίο θα νιώθω υπερήφανη.

κοπέλα παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Κατερίνα, 40 ετών, μαθήματα πιάνου / μαθήματα τραγουδιού

Η μουσική μου άρεσε από πολύ μικρή. Θυμάμαι τον εαυτό μου να τραγουδάει, να παρακολουθεί όπερες στην τηλεόραση. Γενικά η μουσική πάντα με μάγευε. Το να ασχοληθώ με τη μουσική ήταν ένα όνειρο που δεν ήξερα αν θα μπορούσα να το κάνω πραγματικότητα. Έτσι, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, αποφάσισα να ασχοληθώ με το κλασσικό τραγούδι και το πιάνο που μου άρεσαν ιδιαίτερα από παλιά. Η μουσική με γεμίζει με υπέροχα συναισθήματα. Είναι ένας κόσμος που απλώνεται μπροστά μου κι εγώ θέλω να τον εξερευνήσω. Και το καταπληκτικό είναι ότι όσο πιο πολύ δίνεσαι σε αυτήν, τόσο πιο πολλά κερδίζεις! Ο στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Από τις δασκάλες μου είμαι πολύ ευχαριστημένη. Με βοηθούν να προοδεύω με σταθερά βήματα και μοιράζονται μαζί μου την αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι.

 

Ρωμανός, 13 ετών, μαθήματα πιάνου

Πιστεύω πως η μουσική ανοίγει νέους ορίζοντες στο μυαλό κάποιου και βοηθά στην εξέλιξη του ως άνθρωπο. Το πιάνο θεωρώ ότι είναι η βάση της μουσικής και η απόδειξη είναι ότι όλοι οι μεγάλοι μαέστροι και οι περισσότεροι μουσικοί ξέρουν μεταξύ άλλων και πιάνο. Τώρα η μουσική μου προσφέρει ψυχαγωγία και τη βλέπω σαν μια ξένη γλώσσα. Η μελέτη στο σπίτι είναι ακριβώς όση πρέπει. Θεωρώ ότι πηγαίνω αρκετά έως πολύ καλά. Προχωράω σχετικά γρήγορα. Θα ήθελα, εκτός από το επάγγελμα που θα ασκώ, να είμαι και καλός μουσικός. Ο δάσκαλος μου είναι πολύ καλός και με βοηθάει να κατανοήσω οτιδήποτε. Στην αρχή νιώθω λίγο αγχωμένος γιατί το πρώτο μέρος του μαθήματος θεωρείται εξέταση των κομματιών που είχα για το σπίτι αλλά μετά ηρεμώ σε σημείο μεγάλης γαλήνης. Σε αυτό βοηθούν και τα νέα κομμάτια. Η μουσική που προσφέρει ψυχαγωγία και καλλιέργεια.

απονομές αναμνηστικών διπλωμάτων σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Φλωρεντία, 14 ετών, μαθήματα πιάνου

Από μικρή μου άρεσε να ακούω μουσική. Όποτε γινόταν κάποια εκδήλωση με μουσική ή όταν στις γιορτές του σχολείου υπήρχε χορωδία πάντα πήγαινα. Πάντα ήθελα να μάθω πιάνο, όποτε έβρισκα ένα πιάνο πάντα πήγαινα και έπαιζα προσπαθώντας να παίξω κομμάτια που μου άρεσαν. Στην 6η δημοτικού δεν άντεξα «απαίτησα» από τους γονείς μου να μου πάρουν πιάνο και να αρχίσω μαθήματα. Οι γονείς μου δεν ήταν τόσο σίγουροι για μένα αλλά το ρίσκαραν. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στη μουσική. Τώρα νιώθω πολύ χαρούμενη γιατί κάνω αυτό που μου άρεσε, μου αρέσει και θα μου αρέσει. Μέσα από τη μουσική χαλαρώνω, ψυχαγωγούμαι, δημιουργώ και βγάζω τα συναισθήματά μου. Πιστεύω ότι τα πηγαίνω αρκετά καλά. Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ήθελα να ασχοληθώ και επαγγελματικά. Όμως επειδή στο ταξίδι της μουσικής χρειάζομαι και κάποιον να με καθοδηγήσει και να με βοηθήσει, έχω μια καταπληκτική δασκάλα πιάνου που έχουμε φοβερή χημεία και συνεργασία που καλύτερη δεν μπορούσε να μου τύχει. Τα μαθήματα πιάνου μου προσφέρουν ένα συναίσθημα απερίγραπτο, με μια λέξη : μαγεία!

 

Κωνσταντίνος, 12 ετών, μαθήματα drums

Κάνω μαθήματα ντραμς στο ωδείο. Ο αδερφός μου ήθελε να μάθει κιθάρα και εγώ αποφάσισα να μάθω ντραμς για να φτιάξουμε συγκρότημα. Πολλές φορές ακούω ένα τραγούδι και καταλαβαίνω ποια όργανα παίζουν και πότε! Αυτό άρχισα να το καταλαβαίνω από όταν ξεκίνησα τα μαθήματα! Ο δάσκαλος μου είναι πολύ καλός, μου τα εξηγεί όλα πολύ καλά, δεν είναι αυστηρός και είναι πολύ καλός στα ντραμς! Όταν μεγαλώσω θέλω να του μοιάσω. Μακάρι να ήταν όλοι οι δάσκαλοι έτσι!

ομαδική φωτογράφιση μαθητών Ελεύθερου Ωδείου μετά από συναυλία

Νίκος, 14 ετών, μαθήματα τραγουδιού

Ξεκίνησα μαθήματα τραγουδιού διότι πιστεύω ότι στο μέλλον θα μου χρειαστούν επαγγελματικά. Ήθελα να εξασκήσω και να μάθω τη φωνή μου. Η μουσική με κάνει ευτυχισμένο και τα τελευταία χρόνια άρχισε να με ενδιαφέρει και για το επαγγελματικό μου μέλλον. Η πρόοδος μου στο ωδείο είναι σε κάθε μάθημα και μεγαλύτερη, λόγω των ασκήσεων που γίνονται στην τάξη. Η δασκάλα μου είναι αρκετά υπομονετική μέχρι να φτάσω το άριστο και όποτε βλέπει πρόοδο, πάντα ακούω ένα μπράβο και πολλά θετικά σχόλια!

Πάρης, 11 ετών, μαθήματα πιάνου

Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου γιατί μου αρέσει η μουσική και το πιάνο κατά τη γνώμη μου είναι το καλύτερο όργανο! Θέλω να φτάσω να γίνω διάσημος πιανίστας!

μικρός μαθητής φλογέρας σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Μαρίνα, 13 ετών, μαθήματα κιθάρας

Πάντα ήθελα να μάθω κιθάρα! Η κιθάρα μ’ αρέσει γιατί μπορώ να παίζω και στους φίλους μου και μπορώ να την παίρνω παντού μαζί μου! Η μουσική με χαλαρώνει και με ηρεμεί! Η μελέτη στο σπίτι δεν είναι δύσκολη, μου αρέσει να παίζω κιθάρα και να μελετώ σπίτι μου. Δεν με ενδιαφέρει να πάρω κάποιο πτυχίο, θέλω απλώς να μάθω να παίζω κομμάτια στην κιθάρα. Η δασκάλα μου είναι πολύ μεταδοτική και ξέρει να καλλιεργεί το ενδιαφέρον για τη μουσική στους μαθητές της. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, η ώρα κυλά γρήγορα και ευχάριστα!

Ηλίας, 12 ετών, μαθήματα κλασικής κιθάρας

Από μικρός άκουγα διάφορα τραγούδια και μου άρεσαν ο ρυθμός και η μελωδία τους. Έτσι αποφάσισα να αρχίσω μαθήματα κιθάρας. Η μουσική είναι για μένα ένα μέσο εκτόνωσης αλλά και μέσο ξεκούρασης. Προσπαθώ να μελετάω αρκετά αλλά με τόσα πράγματα που κάνουν τα παιδιά σήμερα δεν προλαβαίνω και πολύ!! Η δασκάλα μου είναι πολύ καλή! Μαθαίνω πολλά κομμάτια και σπάω πλάκα στο μάθημα!(θα το διαβάσει η κυρία;;;) Ίσως κάποια στιγμή γίνω καλλιτέχνης! Κιθαρίστας! Τραγουδιστής! Σαν τον BrunoMars! Για να μάθεις μουσική μια ζωή δε σου αρκεί! Η μουσική είναι τρόπος ζωής!

ομαδικό μάθημα κιθάρας για παιδιά

Νεφέλη, 31 ετών, μαθήματα κιθάρας

Μου αρέσει να ακούω συνέχεια μουσική και ήθελα κάποια στιγμή να μπορέσω να παίξω κι εγώ. Άρχισα μαθήματα κιθάρας, γιατί μ’ αρέσει ο ήχος της, γιατί αντιπροσωπεύει περισσότερο τα είδη της μουσικής που μου αρέσουν και γιατί είναι «παρεΐστικο» μουσικό όργανο. Με τα μαθήματα που κάνω θα ήθελα απλώς να μπορώ να παίζω καλά τα τραγούδια που μ’ αρέσουν. Η κιθάρα είναι παρέα, δίνει χαρά, ηρεμία, γαλήνη, ικανοποίηση και χαλάρωση.

κοπέλα κιθάρα-τραγούδι

Δώρα, 12 ετών, μαθήματα κιθάρας

 Φίλοι και φίλες γεια σας! Με λένε Δώρα και κάνω μαθήματα κιθάρας. Η κιθάρα είναι το αγαπημένο μου όργανο και γι' αυτό επέλεξα να το διδαχτώ. Μου αρέσει πολύ η μουσική, γιατί με χαλαρώνει και μου δημιουργεί μια χαρούμενη εικόνα στο μυαλό! Στον ελεύθερο μου χρόνο και αφού έχω τελειώσει τα μαθήματά μου παίζω κιθάρα! Νομίζω πως είμαι καλή αλλά θέλω ακόμα προσπάθεια! Η δασκάλα που μου κάνει τα μαθήματα είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Είναι πολύ καλή και μου τα εξηγεί όλα λεπτομερώς! Την ώρα του μαθήματος περνάμε πολύ ευχάριστα! Τη συμπαθώ πολύ και μπορώ να πω πως έχει γίνει κολλητή φίλη μου! Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα παίζω κιθάρα σαν να είναι ένα παιχνίδι! Όμως για πάντα η μουσική θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου χόμπι!

Δημήτρης, 19 ετών, μαθήματα τραγουδιού

 Ξεκίνησα μουσική επειδή μου αρέσει. Επέλεξα το τραγούδι επειδή αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου. Η μουσική μου προσφέρει χαλάρωση και πνευματική απόδραση. Η πρόοδος μου είναι εμφανής. Θέλω να φτάσω στο επίπεδο να έχω μια αξιόλογη φωνή, όχι απαραίτητα σε επαγγελματικό επίπεδο. Η δασκάλα μου είναι πολύ αξιόλογη, τελειομανής (όπως κι εγώ), ιδιαιτέρως φιλική και δημιουργεί ένα όμορφο κλίμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Ακριβώς ό,τι χρειάζομαι. Αναμφισβήτητα, από τα πιο ευχάριστα μαθήματα που είχα ποτέ.

μουσικά συναυλία Ελεύθερου Ωδείου σε έντεχνο τραγούδι

Δημήτρης, 22 ετών, μαθήματα σαξoφώνου

 Η μουσική για μένα είναι τέχνη και ψυχαγωγία. Θα πρέπει ο "μουσικός" να ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει, ώστε να δημιουργήσει, καθώς επίσης θα πρέπει και να έχει ακούσει και δει αρκετά όργανα και τρόπους εκτέλεσης προτού αποφασίσει τι πραγματικά θέλει. Θα πρέπει να μη χάνεται η ουσία της μουσικής δηλαδή η δημιουργία και η καλυτέρευση του εσωτερικού σου κόσμου τον οποίο και θα εκθέτει. Αυτό θα πρέπει να γίνει με συνέπεια και υπομονή σε κάτι που θα του αρέσει, ειδάλλως θα κάνει μια ρουτίνα που είναι ό,τι χειρότερο. Απαραίτητο είναι να βρει τα κατάλληλα άτομα για συνεργασία και το δάσκαλο που θα είναι γι' αυτόν το μέσο ώστε να βγάλει αυτά που έχει μέσα του. Αυτά πιστεύω για τη μουσική και πιστεύω να συμφωνείτε! Καλή δημιουργία λοιπόν!

Αλεξάνδρα, 14 ετών, μαθήματα ακορντεόν

 Γεια σας! Είμαι η Αλεξάνδρα Φραγκούλη. Είμαι 14 χρόνων και μαθαίνω εδώ και τέσσερα χρόνια ακορντεόν! Ξεκίνησα τα μαθήματα χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, απλά επειδή μου το πρότειναν. Η επιλογή του οργάνου ήταν εντελώς τυχαία όμως μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι ήταν μια καλή επιλογή. Η μουσική τώρα μου προσφέρει ψυχαγωγία. Αργότερα… θα δούμε. Η μελέτη στο σπίτι πιστεύω ότι απαιτεί χρόνο και καλή διάθεση. Πιστεύω ότι προχωρώ μαθαίνοντας πράγματα χρήσιμα. Ο στόχος μου είναι να φτάσω σ' ένα καλό επίπεδο ώστε να μπορώ να διασκεδάζω, παίζοντας τραγούδια στους φίλους μου. Η δασκάλα μου είναι πρόθυμη να με βοηθήσει και πολύ ταλαντούχα. Το μάθημα γίνεται πολύ ευχάριστα και νιώθω άνετα. Στο μέλλον η μουσική για μένα θα είναι κάτι δημιουργικό, ξέγνοιαστο αλλά και σπουδή ολόκληρη.

μαθήτρια φλάουτου σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Βικέντιος, 11 ετών, μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας

 Μουσική ξεκίνησα για να έχω μια δεύτερη ασχολία μετά τη ξιφασκία. Επέλεξα ηλεκτρική κιθάρα γιατί μ΄ αρέσει ο ήχος της. Η μουσική μου προσφέρει ψυχαγωγία. Για τη μελέτη μου στο σπίτι πιστεύω ότι είναι καλή. Για την πρόοδο μου πιστεύω ότι είναι επίσης καλή. Θέλω να φτάσω σ' ένα σημείο που να ξέρω κιθάρα. Για το δάσκαλό μου έχω να πω πως είναι πολύ καλός στην κιθάρα. Στο μάθημα νιώθω χαρά και κυρίως διασκέδαση. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα μου προσφέρει μια καλή (επαγγελματική) θέση στη μουσική.

Κωνσταντίνα, 26 ετών, μαθήματα Βυζαντινής μουσικής / μαθήματα μαντολίνου

 Λένε ότι: "το γέλιο είναι η μουσική της ψυχής"... εγώ τα αντιστρέφω και λέω: Η μουσική είναι το γέλιο της ψυχής! Γι' αυτό κι εγώ ασχολούμαι μαζί της....

Ζωή, 11 ετών, μαθήματα πιάνου

 Ξεκίνησα γιατί μου άρεσε πολύ να παίζω μουσική από μικρή. Επέλεξα το πιάνο γιατί είναι ένα ωραίο κλασικό όργανο που βγάζει ωραία μουσική. Τώρα με τη μουσική μαθαίνω τραγούδια και μου αρέσει αυτό. Στο σπίτι μου μελετάω τέσσερις πέντε φορές την εβδομάδα. Πιστεύω πως τα πάω καλά. Θέλω να φθάσω ψηλά, να γίνω καλή πιανίστρια. Έχω έναν πολύ καλό δάσκαλο που ξέρει μουσική και μου μαθαίνει καινούργια πράγματα. Η μουσική θα μου προσφέρει πολλά στο μέλλον. Θα ξέρω ποια μουσική είναι η πιο ωραία και θα ξέρω καλά τα στυλ της μουσικής. Θα ήθελα βέβαια εκτός απ' το πιάνο που είναι τέλειο όργανο να παίζω ηλεκτρική κιθάρα και ντραμς. Το ωδείο αυτό έχει καλούς δασκάλους που ξέρουν να παίζουν μουσική!!

ντουέτο με φλογέρες σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Χρήστος, 50 ετών, μαθήματα κιθάρας

 Ξεκίνησα μουσική γιατί απλά μου το χρώσταγα! Επί δεκαετίες ο ήχος της κιθάρας με μαγεύει. Που θέλω να φτάσω; Στην εφηβική μου φαντασίωση! Στο μάθημα νιώθω σαν πρωτάρης! Ο δάσκαλος μου είναι ο καλύτερος. Τον ευχαριστώ που έχει υπομονή! Το Ελεύθερο Ωδείο διαθέτει τους καλύτερους καθηγητές μουσικής που είναι και καταπληκτικά παιδιά. Χαίρομαι που το βρήκα!

Ελένη, 7 ετών, μαθήματα πιάνου

 Άρχισα πιάνο γιατί μου αρέσει πολύ. Η μουσική μου προσφέρει να μάθω πολλά πράγματα. Για τη μελέτη στο σπίτι μου λέω ότι διαβάζω. Θέλω να φθάσω να παίζω τέλεια. Η δασκάλα μου είναι καλή. Στο μάθημα νιώθω πολύ ευτυχισμένη. Στο μέλλον η μουσική θα με κάνει μουσικό.

μαθητής Κρητικής λύρας σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Δημήτρης, 22 ετών, μαθήματα μπουζουκιού

 Μουσική ξεκίνησα γιατί μου άρεσε πάντα να ακούω μουσική και μάλιστα αρκετές ώρες τη μέρα ακόμα και μαζί με το διάβασμα. Και μου άρεσε να προβληματίζομαι και να το ψάχνω εις βάθος κάθε τραγούδι. Το μπουζούκι που μαθαίνω το διάλεξα γιατί το λαϊκό τραγούδι ήταν πάντα η αδυναμία μου και πιστεύω ότι είναι το μοναδικό είδος που μπορεί να σου δώσει όλα τα συναισθήματα, από μελαγχολία μέχρι διασκέδαση. Η μουσική μου προσφέρει ώρες χαλάρωσης και με βοηθάει να ξεφεύγω από τις έγνοιες και τις δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. Δυστυχώς δεν έχω πολλές ώρες στη διάθεση μου για μελέτη στο σπίτι γι' αυτό και η πρόοδος μου δεν είναι μεγάλη, ωστόσο είναι αρκετή γιατί δεν επιδιώκω να ακολουθήσω επαγγελματικά τη μουσική αλλά απλά θέλω να αποκτήσω την ευχέρεια να παίζω τραγούδια που μ' αρέσουν σε επίπεδο παρέας. Ο δάσκαλος μου πιστεύω ότι είναι ο ιδανικός διότι από τη μία είναι απόλυτος γνώστης αυτού που κάνει και απ' την άλλη έχει μεταδοτικότητα και καλή διάθεση να δώσει όσα μπορεί και όσα θέλει ο μαθητής. Έτσι με κάνει να αισθάνομαι άνετα στο μάθημα και μέσα από μια φιλική σχέση μαζί του με κάνει να αγαπήσω ακόμα περισσότερο τη μουσική. Στο μέλλον θα μου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η μουσική γιατί θα είναι ίσως το μόνο σίγουρο μέσο ξεκούρασης, χαλάρωσης, διασκέδασης και διεξόδου σε δύσκολες καταστάσεις και πιστός, αιώνιος σύντροφος.

ντουέτο μαθητές μπουζουκιού σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Γιώργος, 25 ετών, μαθήματα τραγουδιού

 Η μουσική είναι ένας ολόκληρος κόσμος! Είναι ένα μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων, εννοιών και ίσως των βαθύτερων μας ιδεών και σκέψεων. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τραγούδι για να μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους αυτά που νιώθω... αυτά που αγάπησα μέσω κάποιων καλλιτεχνών και αυτά που πίστεψα ότι μπορούν να αφομοιωθούν από εμένα και από όλους εκείνους που τυχόν τα λαμβάνουν ως σήματα... Η μουσική και το τραγούδι προσφέρουν δύναμη κι ελευθερία, αγάπη και επιθυμία για το άγγιγμα ψηλότερων κορυφών. Η εξέλιξη και η πρόοδος ίσως έρθουν σιγά-σιγά με πολύ κόπο, ακόμη περισσότερη δουλειά και γενικότερα με την πάροδο του χρόνου, εάν κι εφόσον θέλει κάποιος να πάει ψηλά!!! Κι εγώ ελπίζω να φτάσω κάποια στιγμή σ' ένα καλό σημείο όπου θα μπορώ μετά από χρόνια να αποκαλώ τον εαυτό μου "καλλιτέχνη"! Τεχνική, καθοδήγηση, πειθαρχία μα πάνω απ' όλα υπομονή χρειάζεται για να ξεκινήσει και να συνεχίσει ομαλά το ταξίδι που λέγεται μουσική ή τραγούδι!!! Και μακάρι να προσφέρει και να φέρει καρπούς στο μέλλον για την προσπάθεια, τη δύναμη, τα θέλω και την ελευθερία που μέσα μου όλο ένα και περισσότερο μεγαλώνουν...

νεαρός τραγουδάει σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Νεφέλη, 15 ετών, μαθήματα κιθάρας

 Ξεκίνησα μουσική γιατί μου αρέσει η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και ήθελα να έχω κάτι να ασχολούμαι όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Επέλεξα την κιθάρα γιατί έπαιζε ο θείος μου και μου άρεσε επίσης. Η κιθάρα είναι ένα βασικό όργανο σε μπάντες (κυρίως σε rock, που τις λατρεύω) και με την κιθάρα μπορείς να σχηματίσεις εύκολα μελωδίες. Όταν ακούω μουσική χαλαρώνω και μεταφέρομαι στο δικό μου κόσμο. Έναν τρελό κόσμο. Η μουσική με ευχαριστεί και μερικές φορές, με ξεσηκώνει. Η μελέτη στο σπίτι είναι αρκετά σημαντική. Σε βοηθάει να βελτιωθείς και να εξελιχθείς γρηγορότερα, αλλά και εξασκείσαι. Η πρόοδος είναι αρκετά μεγάλη, αν και θα ήθελα να ήταν λίγο μεγαλύτερη. Όμως, πιστεύω ότι τα πάω αρκετά καλά. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θέλω να φτάσω, αλλά θα ήθελα να φτάσω σ' ένα επίπεδο στο οποίο θα μπορώ να παίζω άνετα ότι κομμάτια θέλω. Ο δάσκαλός μου είναι πολύ καλός. Μου μαθαίνει διάφορα κομμάτια μοντέρνα και ξεκολλάει από το κάπως βαρετό βιβλίο. He 's just amazing! Δε ξέρω τι θα μπορούσε να μου προσφέρει στο μέλλον η μουσική, αλλά με αυτά που μου προσφέρει είμαι εντελώς ευτυχισμένη.

Αποστόλης, 30 ετών, μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας

 Ξεκίνησα τη μουσική σαν χόμπι, ψάχνοντας έναν τρόπο για να περάσω τις ελεύθερες ώρες μου. Σκεπτόμενος ποιο όργανο να μάθω είχα αποφασίσει τη κιθάρα, γιατί είναι το βασικό όργανο της rock μουσικής, την οποία ακούω περισσότερο. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο βαρετά σε κάποια σημεία, αλλά όσο προχωράς και γίνεσαι καλύτερος ανακαλύπτεις καινούργιες πτυχές κι έτσι σε τραβάει όλο και περισσότερο ν' ασχοληθείς. Χωρίς όμως συστηματική, καθημερινή κατά το δυνατόν εξάσκηση στο σπίτι δεν έρχεται μεγάλη πρόοδος, ιδίως τον πρώτο καιρό. Όσο μεγαλύτερη και συστηματικότερη είναι η μελέτη στο σπίτι, τόσο πιο αλματώδης είναι και η εξέλιξη του μαθητή. Σε όλα αυτά βέβαια καταλυτικός είναι και ο ρόλος του δασκάλου, ο οποίος πρέπει να είναι υπομονετικός και ενθαρρυντικός ιδίως στην αρχή, για να δώσει ώθηση στο μαθητή να πάει ακόμα πιο πέρα, έως ότου βρει ο ίδιος το δρόμο του. Με αυτή την έννοια ένας καλός δάσκαλος μπορεί να "βγάλει" πολλούς καλούς μουσικούς, αλλά κι ένας κακός να αποτρέψει κάποιους να ασχοληθούν περαιτέρω. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω την τύχη να έχω έναν καταπληκτικό δάσκαλο, ο οποίος είναι ολοκληρωμένος μουσικός και μπορεί να μου διδάξει οτιδήποτε ζητήσω. Συνοψίζοντας πρέπει να πω ότι η μουσική είναι ένα πολύ δημιουργικό χόμπι, που μπορεί να μας δώσει πολλές στιγμές συγκίνησης, αλλά γιατί όχι ακόμα και χρήματα αν το επιθυμούμε.

Rock μουσικά σύνολα Ελεύθερου Ωδείου συναυλία σε ανοιχτό θέατρο

Γιάννης, 16 ετών, μαθήματα drums

 Ξεκίνησα να ακούω μουσική από μικρός και απ' την αρχή έκλινα στα πιο ροκ κομμάτια. Όταν είδα ένα συμμαθητή μου να παίζει ντραμς, ενθουσιάστηκα κι επειδή μου άρεσε πολύ ο ήχος τους, θέλησα να μάθω κι εγώ. Η μουσική είναι πλέον αναπόσπαστό μέρος της καθημερινότητάς μου, και μου προσφέρει ευχαρίστηση, συμπαράσταση και διασκέδαση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πολύ χρόνο για μελέτη στο σπίτι (λόγω σχολείου) αλλά όταν έχω συνήθως τον αφιερώνω στη μουσική. Νομίζω ότι έχω κάνει κάποια πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι η πρόοδος έχει άμεση σχέση με την εξάσκηση - το χρόνο μελέτης. Το πού θέλω να φτάσω το έχω σκεφτεί, αλλά είναι δύσκολο. Ανάλογα με την πρόοδο μου, αν δω ότι πηγαίνω καλά και με το γκρουπ, που παίζω, ίσως κάνω κάτι επαγγελματικά αργότερα. Ο δάσκαλος μου πιστεύω ότι είναι μια χαρά και στη διδασκαλία, αλλά και σαν άνθρωπος. Είναι κεφάτος, με βοηθάει πολύ με τις συμβουλές του και γενικά μου αρέσει το μάθημα μαζί του. Η μουσική νομίζω ότι θα μείνει για πάντα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και ότι θα μου προσφέρει αυτά, που μου προσφέρει και τώρα. Ελπίζω να συνεχίσω να παίζω μουσική σε όλη μου τη ζωή και να μεταφέρω και σε άλλους τον ενθουσιασμό μου γι' αυτήν.

Σούλα, 60 ετών, μαθήματα μαντολίνου & κιθάρας

 Ξεκίνησα μαθήματα γιατί η γλυκύτητα της μουσικής, με τη μελωδία, το ρυθμό και την αρμονία, μπαίνει μέσα στην καρδιά, δίνει θάρρος σε αυτήν, ξεκουράζει το πνεύμα του ανθρώπου, ύστερα από μόχθο εργασίας, του προσφέρει ρίγη ευεργετικής συγκίνησης, τον ανανεώνει ψυχικά, σωματικά και ηλικιακά. Επέλεξα μαντολίνο και κιθάρα γιατί οι χορδές των 2 έγχορδων οργάνων, προσφέρουν ξεχωριστούς, απαλούς ήχους, που θυμίζουν παλαιούς ρομαντικούς καιρούς, νοσταλγικούς, γεμάτους γλυκύτητα, ηρεμία, ψυχική γαλήνη όπως π.χ. οι καντάδες και πολλά άλλα. Θα ήθελα παράλληλα να μάθω και μπουζούκι με τους ζωηρούς-ζωντανούς ήχους, που ζωντανεύουν κάθε κύτταρο του σώματος μας, που το παρασύρει να λικνίζεται, σύμφωνα με το ρυθμό των ήχων. Η μουσική μου προσφέρει τη δυνατότητα να μάθω όλο και περισσότερα για τη θεωρία και το παίξιμο, όσον το δυνατόν περισσοτέρων τραγουδιών, για να προσφέρω σε γνωστούς λίγη χαρά. Εάν δεν εργαζόμουν θα έδινα περισσότερο χρόνο στην μελέτη στο σπίτι και πολύ λυπάμαι που δεν καταφέρνω να το κάνω. Η πρόοδος μου στο παίξιμο είναι μικρή, εν συγκρίσει με την επιθυμία μου. Θα ήθελα να φτάσω σε ένα φυσικό επίπεδο, ώστε να μπορώ να παίζω με άνεση, χωρίς λάθη. Να χαίρομαι, να χαίρεται κάθε κύτταρο του σώματος μου και κάθε εγκεφαλικό νεύρο, με μία λέξη όλο το ΕΙΝΑΙ μου. Για το δάσκαλό μου τι να πω; Άριστα! Άψογος! Μου λύνει υπομονετικά τις απορίες όσο πιο αναλυτικά μπορεί. Στο μάθημα νιώθω περισσότερο θάρρος, ενδιαφέρον, μουσική δίψα, να μάθω όσο περισσότερα μπορώ. Τραγουδώντας ή ακούγοντας μουσική της αρεσκείας μου, νιώθω πρωτόγνωρα αισθήματα χαράς, ευτυχίας, ελπίδας, θαρρείς και πετάω στα ουράνια και βλέπω όλη τη φύση. Η μουσική ήδη μου έχει προσφέρει την ΓΑΛΗΝΗ και θα υπάρχει στο άπειρο μέλλον όσο αναπνέω και ζω. Τέλος ομολογώ, ότι πριν αποκοιμηθώ τα βράδια, τραγουδώ από παιδί. Νανουρίζομαι! Δεν πρέπει να νιώθουμε ξένοι και άσχετοι, όταν ακούμε μουσική, ακόμα κι αν βρεθούμε σε εθνικές γιορτές, πανηγύρεις, γάμους, βαφτίσια, τρύγο, θερισμό και στην τράτα. Όταν ακούμε καντάδες, νησιώτικα, ρεμπέτικα κτλ., πρέπει να τραγουδάμε κι εμείς οι ίδιοι, για να διώξουμε από μέσα μας και το μυαλό μας, κάθε λύπη και πόνο, για να νιώσουμε πιο θαρραλέοι, πιο δυνατοί, πιο ζωντανοί και πιο ΝΕΟΙ.

μαθήτρια μαντολίνου συνταξιούχος

Γιάννης, 14 ετών, μαθήματα μπουζουκιού

 Ξεκίνησα μουσική γιατί πίστευα ότι η μουσική θα με κάνει να ξεχνιέμαι τις ώρες που δε θα είχα τίποτα να κάνω. Επέλεξα το μπουζούκι διότι αυτό κατά τη γνώμη μου βγάζει τον καλύτερο ήχο και πάνω σε αυτό γράφτηκαν τα πιο όμορφα τραγούδια. Τώρα η μουσική μου προσφέρει ψυχαγωγία, χαρά, και καλή διάθεση όταν ασχολούμαι με αυτήν. Στο σπίτι μελετάω κάθε Σαββατοκύριακο περίπου δύο με δυόμισι ώρες, η μελέτη στο σπίτι μου προσφέρει πολλά ακόμα και να γίνω καλύτερος. Πιστεύω ότι έχω πρόοδο αλλά δεν ασχολούμαι και φανατικά οπότε δεν έχω και σε μεγάλο βαθμό επίδοση. Θέλω να φτάσω σ' ένα επίπεδο που να μπορώ να παίζω σε μαγαζιά. Ο δάσκαλος μου είναι πολύ καλός και ενδιαφέρεται για την πρόοδό μου. Στο μέλλον η μουσική θα προσφέρει και σε μένα και στους άλλους, σε μένα θα προσφέρει συναίσθημα χαράς και στους άλλους ψυχαγωγία. Θα συνεχίσω τη μουσική και θα τη σταματήσω για σημαντικούς λόγους, ή ξέροντας ότι έχω τελειώσει σωστά τις σπουδές μου στη μουσική.

μαθητής μπουζουκιού σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Aldrin, 12 ετών, μαθήματα βιολιού

 Ξεκίνησα μουσική επειδή μου αρέσει. Όταν είδα στην τηλεόραση ότι παίζουν βιολί μου άρεσε. Η μουσική προσφέρει τώρα σε μένα χαρά και ομορφιά. Η μελέτη στο σπίτι είναι ωραία προσπαθώ πάρα πολύ. Έχω μάθει πάρα πολλά τόσους μήνες τώρα μπορώ να διαβάζω τις νότες. Θέλω να φτάσω μέχρι να γίνω δάσκαλος. Ο δάσκαλος μου είναι πάρα πολύ καλός, εξαιρετικός και βοηθάει πως παίζεται το βιολί. Νιώθω στο μάθημα ότι είμαι καλός που μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα. Στο μέλλον θα μου προσφέρει ότι θα χτίσω το δικό μου σχολείο και θα γίνω δάσκαλος.

Ανδρέας, 15 ετών, μαθήματα κιθάρας

 Ξεκίνησα μουσική γιατί μου άρεσε από μικρός. Όλη ζωή μου μέχρι τώρα ήτανε μουσική. Το όργανο που επέλεξα να μάθω είναι ένα από τα αγαπημένα μου όργανα και γι' αυτό το επέλεξα να μάθω. Κι επειδή έκανε κι ένας φίλος μου κιθάρα και άρχισε να μ' αρέσει πιο πολύ. Και πριν μ' άρεσε πάρα πολύ αλλά τώρα μ' αρέσει λίγο πιο πολύ. Αυτό το όργανο μου προσφέρει παρέα, αγαλλίαση και χωρίς μοναξιά. Για τη μελέτη στο σπίτι έχω να πω το εξής: ότι εξασκούμαι πάρα πολύ πάνω στην κιθάρα, παίζω πάρα πολλές ώρες μέχρι να το μάθω αυτό που μου έχει βάλει ο δάσκαλος πάρα πολύ καλά για να μπορώ και την ημέρα που έχω μάθημα να του παίξω το κομμάτι αυτό. Την πρόοδο τη βλέπω με τον καιρό όλο και πιο ακόμη καλύτερη. Θέλω να φτάσω να γίνω ένας μεγάλος star. Ο δάσκαλος μου είναι τέλειος μου μαθαίνει πάρα πολλά πράγματα που δε ξέρω πάνω στην κιθάρα και τον ευχαριστώ πολύ. Το μάθημα το νιώθω πάρα πολύ καλό. Η ατμόσφαιρα, ο χώρος και βασικότατα ο καθηγητής είναι πάρα πολύ καλά όλα. Η μουσική στο μέλλον έχει να μου προσφέρει πάρα πολλά θα μου αλλάξει τη ζωή μου σίγουρα. Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό.

νεαρός παίζει κιθάρα σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Δημήτρης, 52 ετών, μαθήματα λάφτας (πολίτικο λαούτο)

 Από χρόνια ήθελα να σπουδάσω μουσική και ειδικότερα παραδοσιακή μουσική. Με γοητεύουν όλα τα παραδοσιακά όργανα και ιδιαίτερα το ούτι, πολίτικο λαούτο, κανονάκι, σαντούρι, νέι κλπ. Επέλεξα να ασχοληθώ με το πολίτικο λαούτο διότι έχω ακούσματα ανατολίτικα αφ΄ ενός, και αφ' ετέρου μαθαίνεται εύκολα. Παρ' όλο που δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να εκμεταλλευτώ όσο χρόνο μπορώ κάθε μέρα για μελέτη. Παρακολουθώ τη σταδιακή μου βελτίωση και αυτό με ικανοποιεί. Σκοπός μου είναι να μπορώ να παίζω αρκετά καλά για μένα και τους φίλους μου και όχι να γίνω επαγγελματίας. Η μέχρι τώρα πρόοδος μου οφείλεται κατά μέγα μέρος στη δασκάλα μου η οποία με ανέχεται και προσαρμόζει τον τρόπο διδασκαλίας στις δικές μου απαιτήσεις, την οποία και ευχαριστώ θερμά. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος είμαι λίγο σφιγμένος αλλά ευχάριστα σφιγμένος σκεπτόμενος ότι με κάθε μάθημα προσθέτω ακόμα ένα λιθαράκι στη μουσική μου παιδεία. Η μουσική για μένα είναι ένας χώρος απομόνωσης από τα καθημερινά προβλήματα, μου δημιουργεί ψυχική ανάταση και ηρεμία. Τελικά η μουσική είναι το καλύτερο απορρυπαντικό της ψυχής μου.

 

Ηλίας, 16 ετών, μαθήματα drums

 Από μικρός μου άρεσε η μουσική. Αυτό που μου άρεσε σ' ένα κομμάτι ήταν τα ντραμς γιατί είναι ένα όργανο που μπορεί να βγάλει διάφορους ήχους και είναι αυτό που δίνει το ρυθμό. Όταν έλεγα όμως στους γονείς μου ότι θέλω να μάθω ντραμς μου λέγανε πως θα έπρεπε να αρχίσω με ένα πιο εύκολο όργανο, όπως η κιθάρα. Έτσι άρχισα κιθάρα επειδή όμως δε μου άρεσε πριν τρία χρόνια λοιπόν ξαναείπα στους γονείς μου ότι ακόμα ήθελα να μάθω ντραμς. Έτσι άρχισα. Έχω ένα φοβερό δάσκαλο με φοβερή υπομονή (αφού έχει εμένα για μαθητή του). Όνειρο μου είναι να παίζω με το συγκρότημα μου σε μαγαζί και να γίνω μεγάλος ντράμερ.

μουσικά σύνολα Ελεύθερου Ωδείου σε συναυλία σε ανοιχτό θέατρο

Δημοσθένης, 61 ετών, μαθήματα βιολιού

 Από πολύ καιρό κάτι με έσπρωχνε μέσα μου να μάθω μουσική, ώσπου μια μέρα το πήρα απόφαση και δε το μετανιώνω. Όταν ήμουνα μικρός μου άρεσε πολύ το βιολί. Είχα πιάσει στα χέρια μου πολλά όργανα, αλλά το βιολί μου έδινε τα πιο ευχάριστα ακούσματα. Αν και είμαι ακόμα στα πρώτα στάδια, η μουσική μου προσφέρει τη χαρά της μάθησης, καθώς είναι κάτι άγνωστο ακόμη σε μένα. Η μελέτη στο σπίτι είναι πολύ ευχάριστη. Μου γεμίζει το χρόνο και περνάει η ώρα μου ευχάριστα. Στην αρχή βέβαια κούραζα λίγο την οικογένεια, αλλά το ξεπεράσαμε. Στους έξι μήνες που κάνω μάθημα μέχρι σήμερα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μου 'λεγαν ότι είναι δύσκολο όργανο, αλλά εγώ δεν τους άκουσα. Με θέληση και προσπάθεια έχω συνεχή βελτίωση και μπορώ να πω πλέον ότι είμαι πολύ τυχερός που γνώρισα τη μουσική. Θέλω να φτάσω να παίζω μερικά τραγούδια παραδοσιακά που μου αρέσουν. Να τα παίζω σε φίλους και να διασκεδάζουμε. Σχετικά με το δάσκαλό μου βρήκα ότι το καλύτερο. Με σέβεται κι εμένα μου κάνει χαρά να τον ακούω και στη διδασκαλία, αλλά και όταν παίζει. Στα μαθήματα μου δεν έχω κανένα πρόβλημα νιώθω άνετα, όλοι με προσέχουν, κανείς δε μου χαλάει χατίρι και μου δίνουν να καταλάβω τα πάντα. Η μουσική στο μέλλον θα μου προσφέρει τη μάθηση, τη γαλήνη και την ευχαρίστηση. Όταν ακούω μουσική νιώθω πολύ άνετα. Νιώθω ότι φτάνει στα βάθη της ψυχής και της καρδιάς μου. Το καλύτερο πράγμα που γνώρισα στη ζωή μου είναι η μουσική

 

Νίκος, 12 ετών, μαθήματα μπουζουκιού

 Ξεκίνησα μουσική για να πάρω μια άλλη όψη στη διασκέδαση μου. Το να διασκεδάζεις με τη μουσική, είτε παίζεις ή ακούς είναι παρηγοριά. Το μπουζούκι που είναι το όργανο που με προσελκύει προς να ακούω τη μουσική που το αφορά. Η μουσική προσφέρει πολλά στον άνθρωπο. Αυτό που προσφέρει σε μένα είναι ότι με ευχαριστεί σε πολλά πράγματα. Η μελέτη μου στο σπίτι είναι ανάλογη. Πιστεύω ότι πρέπει να δίνω πιο πολύ σημασία στα πράγματα γιατί αν δεν δουλεύεις καλά δεν αποδίδεις. Η πρόοδος εξαρτάται από τον εαυτό μου και την κατάλληλη προσοχή. Δεν θέλω να πάω ψηλά ή να γίνω κάτι μεγάλο απλώς θέλω να με ευχαριστεί την ώρα που θα νιώθω ανάγκη τη μουσική. Ο δάσκαλος μου με βοηθάει αρκετά και πιστεύω ότι θέλει να έχω μια πρόοδο. Αυτό που προσφέρει η μουσική είναι η διασκέδαση, παρηγοριά ή αν είσαι ψηλά δουλειά.

μουσικό σύνολο Ελεύθερου Ωδείου με μπουζούκια

Χάρης, 18 ετών, μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας

 Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κιθάρα (αρχικά κλασική και στη συνέχεια ακουστική) κυρίως γιατί ήθελα να μπορώ να παίξω τη μουσική που μου αρέσει να ακούω. Προτιμώ τη rock μουσική οπότε νομίζω ότι η επιλογή του οργάνου ήταν η προφανής. Με το να παίζω μουσική καταφέρνω να ξεφεύγω από την καθημερινή ρουτίνα, νιώθω δημιουργικός και επιπλέον η ικανοποίηση που νιώθω όταν καταφέρνω να παίξω ένα δύσκολο κομμάτι, που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι μεγάλη. Κυρίως όμως θεωρώ ότι το να παίζεις μουσική είναι, και πρέπει να είναι, μια διασκεδαστική διαδικασία που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την εκτόνωση. Όσον αφορά τη μελέτη, είναι απαραίτητη αλλά ο καθένας, ανάλογα με το πού θέλει να φτάσει, κανονίζει τη διάρκεια της. Προσωπικά, θέλω να αποκτήσω ένα αρκετά καλό επίπεδο στην ηλεκτρική κιθάρα χωρίς να είναι και ο μοναδικός μου στόχος αυτός. Θέλω, πάνω από όλα, να διασκεδάζω με αυτό που κάνω, ακόμα και αν πρόκειται για τη μελέτη ενός δύσκολου κομματιού. Και δε θεωρώ λογικό να αγχώνομαι για το πότε θα φτάσω σε υψηλά επίπεδα τεχνικής κατάρτισης. Η διασκέδαση είναι σημαντικότερη και αν πραγματικά σ' αρέσει αυτό που κάνεις, τότε η προσπάθεια σου θα φανεί με τον καιρό και η τεχνική θα "έρθει". Φυσικά, είναι απαραίτητη η συνεχής προσπάθεια και κάποιες φορές ιδιαίτερα επίπονη, σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο και σε ανταμείβει με ένα πολύ ωραίο συναίσθημα. Ο δάσκαλος φυσικά επηρεάζει και τον τρόπο μελέτης αλλά και γενικότερα το πώς αντιμετωπίζεις τη μουσική. Στη δική μου περίπτωση είναι ιδιαίτερα ευγενικός και φιλικός, και κυρίως χωρίς να σε αγχώνει και να σε πιέζει, σου μεταδίδει ιδέες και όρεξη για εξερεύνηση της κιθάρας και της μουσικής. Συμπερασματικά, θεωρώ πως θα ασχολούμαι με τη μουσική για όλη μου τη ζωή και θα είναι πάντα για μένα ένας ιδιαίτερος και ευχάριστος τρόπος να εκφράσω τη δημιουργικότητα μου ή απλά να χαλαρώσω και να διασκεδάσω.

σπουδαστής φωνητικής τραγουδάει σε συναυλία του Ελεύθερου Ωδείου

Γιώργος, 54 ετών, μαθήματα τραγουδιού

 Ξεκίνησα μουσική γιατί πάντοτε μου άρεσε και τη ζητούσα Επέλεξα τα μαθήματα φωνητικής γιατί ένιωθα ανάγκη για εκτόνωση, εξωτερίκευση και βελτίωση της επικοινωνιακής μου διάθεσης. Το άμεσο όφελος που έχω είναι ευχαρίστηση και ικανοποίηση γιατί υπάρχει φανερή βελτίωση. Θα ήθελα να φτάσω σε ένα επίπεδο αυτάρκειας στο τραγούδι. Απ' την καθηγήτριά μου είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί με παρακολουθεί και ενδιαφέρεται για τη βελτίωση μου. Στο μάθημα νιώθω πολύ ήρεμα και αυτό με βοηθάει στο να βελτιώνομαι στις ασκήσεις και στο τραγούδι. Στο μέλλον η μουσική θα μου προσφέρει εσωτερική καλλιέργεια, ισορροπία και αύξηση των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα μου. Επίσης θα ήθελα να δημιουργήσω κύκλο γνωριμιών με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

 

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο