Αλέξανδρος Φωτεινός

Διευθυντής του ωδείου, μουσικά σύνολα

Αλέξανδρος Φωτεινός

Βιογραφικό | Τραγούδια/Συναυλίες | Συνεντεύξεις | Άρθρα/Ομιλίες


Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Φωτεινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρός εκδήλωσε ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική και ξεκίνησε να παίζει μαντολίνο, φυσαρμόνικα και μελόντικα. Σε ηλικία 13 ετών παρακολούθησε για δύο χρόνια μαθήματα κιθάρας και κατόπιν συνέχισε ως αυτοδίδακτος. Η μουσική δεν άργησε να γίνει το αγαπημένο του χόμπι και αφιέρωνε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του παίζοντας κομμάτια που τον συγκινούσαν.

Μετά από κάποια χρόνια μάλιστα, ως φοιτητής Πολυτεχνείου, αρχίζει να διδάσκει κιθάρα κι άλλα όργανα και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα συνεχίζει να πειραματίζεται με τη μουσική και μελετάει ως αυτοδίδακτος διάφορα μουσικά όργανα: Ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι, πιάνο, ντραμς κλπ.

Σύντομα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Ε.Μ.Π., αποκτώντας το δίπλωμα του Τοπογράφου μηχανικού. Το «κάλεσμα» όμως της μουσικής γίνεται όλο και πιο δυνατό κι έτσι ξεκινά τις πρώτες του συναυλίες σε Δήμους της Αθήνας. Μέσα στα επόμενα χρόνια πραγματοποιεί πλήθος συναυλιών και εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές, ξενοδοχεία, φεστιβάλ, ιδιωτικά πάρτι κλπ, ιδρύοντας ταυτόχρονα κι ένα "Γραφείο οργάνωσης συναυλιών", το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Το 2000 ιδρύει το Ελεύθερο Ωδείο, μια ξεχωριστή σχολή μουσικής που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και βοηθά τους σπουδαστές να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους στη μουσική. Στελεχωμένο από μια ομάδα 30 άριστων, επίλεκτων καθηγητών, το Ελεύθερο Ωδείο προσελκύει σήμερα πλήθος μαθητών απ' όλη την Αττική.

Το 2005 ιδρύει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Nosmoke", με αντικείμενο την πρόληψη και μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Ο πιο δραστήριος οργανισμός του είδους κατά την περίοδο 2005-2012, με όγκο δράσεων και έντονη παρουσία στα media. Το 2010 ιδρύει έναν μη κερδοσκοπικό ρητορικό όμιλο, παράρτημα μεγάλου διεθνούς οργανισμού, με σκοπό να προσφέρει στους ανθρώπους που θέλουν να βελτιωθούν στη δημόσια ομιλία ένα όχημα που θα τους οδηγήσει στους στόχους τους. Το 2015 ιδρύει το Εργαστήρι Αυθόρμητου Λόγου "Εκφράσου", έναν επίσης μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να χτίσουν ετοιμότητα σκέψης και λόγου και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ομιλητές, ακόμη και χωρίς προετοιμασία.

Ο Αλέξανδρος Φωτεινός γράφει επίσης τραγούδια με «μηνύματα ζωής», τα οποία έχουν χιλιάδες views στο youtube κι έχουν ακουστεί από δεκάδες ραδιοσταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Απώτερος σκοπός του Αλέξανδρου Φωτεινού είναι:

  • Να βοηθήσει τους ανθρώπους, μικρούς & μεγάλους, να μάθουν μουσική, οδηγώντας τους μέσα από μια ιδιαίτερα συναρπαστική διαδρομή.
  • Να βάλει και το δικό του λιθαράκι σ’ αυτό τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη αυριανή κοινωνία.Τραγούδια/Συναυλίες

 

"Σε κάνει σκλάβο"
Στίχοι/μουσική/ερμηνεία: Αλέξανδρος Φωτεινός
Τραγούδι αφύπνισης για το κάπνισμα, που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες καπνιστές

 

"Σε κάνει σκλάβο" (club remix)
Στίχοι/μουσική/ερμηνεία: Αλέξανδρος Φωτεινός

 

"Αγαπάω τη ζωή"
Μουσική: Αλέξανδρος Φωτεινός, Στίχοι & ερμηνεία: Αλέξανδρος Φωτεινός - Ειρήνη Ζέρβα
Τραγούδι κατά του καπνίσματος, που απευθύνεται στα παιδιά

 

Συναυλίες - Αλέξανδρος Φωτεινός

Video από συναυλίες για την υγεία και τη ζωή. Τραγουδούν Αλέξανδρος Φωτεινός, Ειρήνη Ζέρβα.

Σε κάνει σκλάβο - Αλέξανδρος Φωτεινός

Video «Σε κάνει σκλάβο»

Αγαπάω τη ζωή - Αλέξανδρος Φωτεινός

Video «Αγαπάω τη ζωή»
Συνεντεύξεις

Για το Ελεύθερο Ωδείο και τη μουσική
Για τον αυθόρμητο λόγο
Για τη ρητορική
Για το κάπνισμα
Συνεντεύξεις που έχουν δώσει επώνυμοι στον Αλέξανδρο Φωτεινό
Άρθρα/Ομιλίες

Έχω μια κιθάρα. Πώς να ξεκινήσω;

Πώς να βρίσκετε το μέτρο στο κάθε μουσικό κομμάτι

Τα πρώτα βήματα για να μάθετε φυσαρμόνικα

Μπαγλαμαδάκι: Η έξυπνη επιλογή!

Θα ήθελα να μάθω ένα μουσικό όργανο, αλλά δεν έχω χρόνο!

Πως να νικήσουμε το τρακ στο live

Το πριν και το μετά στο Παρίσι (περί απαγόρευσης καπνίσματος)

Χαιρετισμός διευθυντή σε συναυλία μαθητών
Χαιρετισμός διευθυντή σε συναυλία μαθητών
Χαιρετισμός διευθυντή σε συναυλία μαθητών
Χαιρετισμός διευθυντή σε συναυλία μαθητώνΣυνεντεύξεις Α.Φωτεινού για τον αυθόρμητο λόγο

Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού στο Ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) στην εκπομπή “Μικρόκοσμος” της Κάτιας Παπαδοπούλου – 7/1/2016
Αφορά το μη κερδοσκοπικό Εργαστήρι Αυθόρμητου Λόγου "Εκφράσου", που ίδρυσε ο Α.Φωτεινός.


Ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Το Βήμα Online” – 6/1/2016

Αυτοσχεδιάζοντας με λέξεις

Στις βραδιές Αυθόρμητου Λόγου οι συμμετέχοντες πρέπει σε δύο λεπτά να συνθέσουν μια ομιλία με ειρμό

Ρεπορτάζ: Όλγα Κλώντζα

«Η μηχανή του αεροπλάνου ξαφνικά σταμάτησε και άρχισε να πέφτει. Εκείνη τη στιγμή ο Τζέιμς Μποντ…». Το κοινό της βραδιάς Αυθόρμητου Λόγου ακούει με χαμόγελο τον συντονιστή της εκδήλωσης να εκφωνεί τη φράση περιμένοντας τη συνέχεια. Ο κ. Σπύρος Μάλλιος, που έχει ανέβει στη σκηνή του Πολυχώρου «Αίτιον», έχει στη διάθεσή του ένα-δύο λεπτά για να μιλήσει αυθόρμητα, χωρίς καμιά προετοιμασία, συμπληρώνοντας αυτή την ιστορία. «Εκείνη τη στιγμή ο Τζέιμς Μποντ με ρώτησε: “Σπύρο, τι θα κάνουμε;”. “Μην ανησυχείς” του είπα, “δεν είναι τίποτα φοβερό. Μόλις το αεροπλάνο φτάσει στα δύο μέτρα, θα πηδήξουμε, δεν έγινε τίποτα”. Εγώ μικρός είχα σκαρφαλώσει σε τόσους φράχτες. Τελικά οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι η εκπαίδευση των μυστικών υπηρεσιών στη Βρετανία είναι μάλλον ελλιπής»αρχίζει να διηγείται.

Η άνεση και το χιούμορ που επιδεικνύει το μέλος της ομάδας «Εκφράσου», η οποία διοργανώνει τη συνάντηση, δεν είναι τυχαία. Εξασκείται τακτικά στον δημόσιο λόγο, τα τελευταία δε τέσσερα χρόνια και επαγγελματικά, αφού εκπαιδεύει σε αυτόν επαγγελματίες, ενηλίκους αλλά και παιδιά. Υστερα από δύο λεπτά, αφού έχει ενημερώσει το κοινό για τον περίπλοκο μαθηματικό τύπο που εκτιμά το ακριβές σημείο στο οποίο οι δύο «ήρωες» θα πρέπει να εγκαταλείψουν ασφαλώς το αεροσκάφος και έχει φυσικά πάρει και τη ζακέτα του (!), καταλήγει: «Τζέιμς, καλέ μου φίλε, θα πηδήξουμε στην τύχη και ο Θεός βοηθός!». Το κοινό ξεσπάει σε γέλια και χειροκροτήματα.

Αυθόρμητη επικοινωνία

Το Εργαστήρι Αυθόρμητου Λόγου «Εκφράσου» δημιουργήθηκε χάρη στην προσωπική διάθεση για μάθηση και συνεχή αυτοβελτίωση του εμπνευστή του, τραγουδοποιού και ιδιοκτήτη ωδείου κ.Αλέξανδρου Φωτεινού. Οταν μοιράστηκε με φίλους από τον όμιλο ρητορικής τέχνης, στον οποίο συμμετέχει, την ανάγκη για βελτίωση στην αυθόρμητη επικοινωνία, οι ιδέες έπεσαν βροχή. Μια μικρή παρέα διοργάνωσε την πρώτη δοκιμαστική συνάντηση, ώσπου στην πρόσφατη 15η βραδιά (22 Νοεμβρίου 2015) περισσότεροι από 30 άνθρωποι – εκ των οποίων οι μισοί για πρώτη φορά – συγκεντρώθηκαν για να εκφραστούν, να συνομιλήσουν, να παίξουν, να γνωριστούν, να διασκεδάσουν.

Μέσα από διαφορετικές ενότητες, συγκεκριμένης διάρκειας, οι συμμετέχοντες εξασκούνται στην απροετοίμαστη ομιλία. Τα θέματα ποικίλα, από την επιστήμη, τη μουσική, τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ως το ατέρμονο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα» και το χειρότερο δώρο που έχει κάποιος δεχθεί. Στον διάλογο ερωτήσεων «απαγορεύονται» οι απαντήσεις, ενώ στην ενότητα «Λέξεις από την τσέπη» ακούγονται οι πιο περίεργες ιστορίες. Αταίριαστες μεταξύ τους λέξεις εμφανίζονται εμβόλιμα και ο ομιλητής καλείται να τις χρησιμοποιήσει συνθέτοντας μια ομιλία με νόημα και ειρμό. Στον αλυσιδωτό λόγο, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι καλούνται να αναπτύξουν ένα θέμα λέξη-λέξη, εκπλήσσοντας τελικά ο ένας τον άλλο.

«Παιχνίδι ρόλων»

«Καλησπέρα, το θέμα μας σήμερα είναι εάν και κατά πόσο θα πρέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη Σένγκεν» λέει, ως δημοσιογράφος, ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος στους τρεις εθελοντές που κάθονται απέναντί του για να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων. Ενας ξενοφοβικός βουλευτής, ένας αστυνομικός και μια συγγενής θύματος δίνουν συνέντευξη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. «Συχνά όταν σκέφτομαι θέματα έχω στο μυαλό μου ποιος θα ήθελα να τα απαντήσει. Επίσης το κοινό καθορίζει πολλά θέματα αυθόρμητα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης» αναφέρει στο «Βήμα».

«Η προσωπική εξέλιξη ήταν το δικό μου κίνητρο, καθένας όμως έχει διαφορετικούς στόχους. Να αποβάλει τον φόβο της σκηνής, της έκθεσης μπροστά σε κοινό, τον φόβο της αποτυχίας, να πλουτίσει το λεξιλόγιό του ή απλώς να διασκεδάσει και να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους» λέει ο κ. Φωτεινός. Οπως εξηγεί, στις πρώτες απόπειρες αυτοσχεδιασμού έλεγε μια-δύο προτάσεις και μετά στέρευε από ιδέες και εγκατέλειπε την προσπάθεια. Η ευστροφία όμως ενός Ελληνοαμερικανού, έμπειρου σε παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, του άνοιξε νέους ορίζοντες.

Οταν του ζήτησαν να μιλήσει για τη φωτογραφία ενός αστροναύτη, εκείνος γελώντας δυνατά είπε: «Μου θυμίζει τη γιαγιά μου, επειδή όταν ήμουν μικρός είχε τόσο πολλές ρυτίδες που όταν ερχόταν να με φιλήσει για καληνύχτα προτιμούσα να γίνω αστροναύτης και να πάω στο φεγγάρι», καταλήγοντας σε μια δίλεπτη ομιλία για τη γιαγιά του. «Αυτό μού έδειξε ότι κάθε ερέθισμα μπορώ να το “στρίψω” προς όποια κατεύθυνση θέλω. Το πρώτο βήμα είναι να ανέβει κάποιος στη σκηνή, να κατακτήσει ένα επίπεδο αυτοπεποίθησης και στη συνέχεια θα αναπτύξει δικές του τεχνικές και ταχύτητα σκέψης» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Φωτεινός, προσδιορίζοντας έτσι και το προσωπικό του επόμενο στοίχημα.

Η εμπειρία της πρώτης φοράς

Oσοι συμμετέχουν για πρώτη φορά παραμένουν συνήθως διστακτικοί, προτιμούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της βραδιάς, αν και ορισμένοι αποφασίζουν με λίγη ενθάρρυνση να πάρουν τον λόγο. Το ανάλαφρο κλίμα, δεδομένου ότι τα θέματα δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον «ξεμπλοκάρουν» τους πρώτους. «Ηταν πολύ ωραία βραδιά, με χιούμορ, αυτοσχεδιασμό και θετική ενέργεια» σχολίασε η Δέσποινα, που ενημερώθηκε για τη συνάντηση μέσω Facebook και ήταν μάλιστα από τους τολμηρούς, καθώς ανέβηκε στη σκηνή δύο φορές.

«Για εμένα ήταν άκρως εκπαιδευτικό, θα ξαναέρθω οπωσδήποτε. Μαθαίνεις να βγαίνεις λίγο από το καβούκι σου, να γίνεσαι πιο δημιουργικός» είπε μια συμμετέχουσα. «Γίνεται με τόσο ευχάριστο τρόπο που βοηθάει. Ακόμα και εμείς που δεν συμμετείχαμε ενεργά σήμερα, θα “λυθούμε” την επόμενη φορά» εκτίμησε άλλη. Η ανταπόκριση, αλλά και το ευχάριστο κλίμα που διαμορφώνεται, δίνει το δικαίωμα στον εμπνευστή να οραματίζεται πως το εγχείρημα θα μεγαλώσει.

Η ιδέα να υποστηριχθούν τεχνικά νέες ομάδες, ώστε να διοργανώνουν τις δικές τους βραδιές Αυθόρμητου Λόγου, υπό την ομπρέλα του «Εκφράσου», ανά την Ελλάδα είναι φυσικά καλοδεχούμενη. «Κέρδος για όλους τους συμμετέχοντες είναι η προσωπική εξέλιξη, όχι τα χρήματα. Το “Εκφράσου” είναι και θα παραμείνει μη κερδοσκοπικό. Στόχος είναι να ανανεώνεται συνεχώς, με νέες δραστηριότητες, θεματικές βραδιές ή ακόμα και ομιλίες για όσους ενδιαφέρονται και πέρα από τη διασκέδαση» επισημαίνει ο κ. Φωτεινός.
Συνεντεύξεις Α.Φωτεινού για τη ρητορική

 

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Έθνος: Η μεγάλη των ρητόρων σχολή - 4/3/2012
Ρεπορτάζ για τον μη κερδοσκοπικό ρητορικό όμιλο που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Φωτεινός.

 

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Σκάι - Εκπομπή "Ζωη.gr"
Οι δημοσιογράφοι Χριστίνα Βίδου & Δημήτρης Γιατζόγλου μιλούν με τον Αλέξανδρο Φωτεινό, ιδρυτή & πρόεδρο του πρώτου Ελληνόφωνου παραρτήματος μεγάλου Διεθνούς Ρητορικού Ομίλου - 20/10/2010

 

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 - Εκπομπή "Η μικρή μας πόλη στον 21ο αιώνα" - με το Γιώργο Αποστολίδη
Προσκεκλημένος ο Αλέξανδρος Φωτεινός, ιδρυτής & πρόεδρος του πρώτου Ελληνόφωνου παραρτήματος μεγάλου Διεθνούς Ρητορικού Ομίλου - 24/10/2010

 

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: Ω άνδρες Αθηναίοι! - 16/6/2012
Ρεπερτάζ της Γεωργίας Γεωργακαράκου για τον μη κερδοσκοπικό ρητορικό όμιλο που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Φωτεινός.

 

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ρητορική (ξανα)κατακτά την Ελλάδα - 2/11/2010
Ρεπορτάζ της Έλλης Ισμαηλίδου για την ρητορική και τις δραστηριότητες του μη κερδοσκοπικού ρητορικού ομίλου που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Φωτεινός
Συνεντεύξεις Α.Φωτεινού για το κάπνισμα

 

ET1 TV - Μια κοινωνία ένα όνειρο

ET1 TV - Ντοκυμαντέρ "Μια κοινωνία ένα όνειρο" (απόσπασμα) - 15/1/2011 (καθώς και σε επανάληψη πολλές φορές μελλοντικά). Προσκεκλημένος ο Α.Φωτεινός, πρόεδρος Μ.Κ.Ο. Nosmoke.

ΑΝΤ1 TV - Με αγάπη με την Μαρί Κυριακού

ΑΝΤ1 TV - Εκπομπή "Με αγάπη" με την Μαρί Κυριακού - Παρουσίαση Μ.Κ.Ο. Nosmoke - 8/10/2010

ΣΚΑΪ TV - Πρωινή Ζώνη

ΣΚΑΪ TV - Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού από τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου, Εύα Αντωνοπούλου και Γιώργο Ψάλτη στην εκπομπή "Πρωινή ζώνη" - 26/3/2009


Ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού, προέδρου Μ.K.O. Nosmoke από τη δημοσιογράφο Γκίζα, για την εκπομπή "Η Γκίζα μιλά με τους ειδικούς" - 4/9/2010

 

Ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού, προέδρου Μ.K.O. Nosmoke από το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε - 1/9/2010

 

«Κανάλι 1» Δημοτικός Ραδιοσταθμός Πειραιά
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού από τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Πετούση - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων - 19/112009

 

Ραδιοφωνικός σταθμός ANT1
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού από τη δημοσιογράφο Λίντα Γιαννοπούλου - 28/5/2010

 

Ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΝΕΤ 105,8
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού από τη δημοσιογράφο Ελένη Κορόβηλα - για την εκπομπή «ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ» - 24/11/2009

 

«Κανάλι 1» Δημοτικός Ραδιοσταθμός Πειραιά
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού από τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Πετούση - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων - 15/1/2010
Συνεντεύξεις που έχουν δώσει επώνυμοι στον Α.Φωτεινό

Συνέντευξη Μάρκου Σεφερλή στον Αλέξανδρο Φωτεινό σχετικά με το κάπνισμα

Συνέντευξη του Μάρκου Σεφερλή στον Αλέξανδρο Φωτεινό σχετικά με το πρόβλημα του καπνίσματος - 1/9/2010

Συνέντευξη του Γιάννη Πλούταρχου στον Αλέξανδρο Φωτεινό για το πρόβλημα του καπνίσματος

Συνέντευξη του Γιάννη Πλούταρχου στον Αλέξανδρο Φωτεινό για το πρόβλημα του καπνίσματος - 3/2/2008

Μάρκος Σεφερλής - TV spot κατά του καπνίσματος - Παραγωγή Nosmoke - 2010

Μάρκος Σεφερλής - Τηλεοπτικό σποτ κατά του καπνίσματος / Παραγωγή: Nosmoke (2010)
Δημοσιεύματα για το κάπνισμα και το Nosmoke

Δημοσίευμα εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ - 31/5/2011

Τα παιδιά υποστηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Μαθητές δημοτικού θα ζητούν από τους περαστικούς να… πετάξουν το πακέτο των τσιγάρων τους

Ρεπορτάζ: Ελλη Ισμαηλίδου

Η διακοπή της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος είναι δύσκολη απόφαση και οι συμβουλές φίλων και συγγενών συχνά πέφτουν στο κενό. Οταν όμως η παραίνεση προέρχεται από ένα… παιδί Δημοτικού, οι ελπίδες να εισακουστεί αυξάνονται. Στη δύναμη της πειθούς των παιδιών βασίζονται τα μέλη της οργάνωσης «NoSmoke» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, την Τρίτη 31/5, με αφορμή την οποία θα διοργανώσουν ειδική δράση στην οδό Ερμού.

------------

Δημοσίευμα εφημερίδας Αδέσμευτος Τύπος - 2/6/2010

Ειρηνική αντικαπνιστική διαδήλωση

Ρεπορτάζ: Μαρία Γκουρτσιλίδου

«Τέρμα η κοροϊδία. Εφαρμογή του νόμου τώρα», «Το κάπνισμα κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 2 δισ. ευρώ τον χρόνο», «Όχι στο παθητικό κάπνισμα» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα τα οποία είχαν αναγράψει σε πανό αντικαπνιστές και μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Nosmoke» διαδηλώνοντας ειρηνικά μπροστά από τη Βουλή, προχθές το απόγευμα.

Οι διαδηλωτές επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για να υψώσουν για ακόμη μία φορά τη φωνή τους και να αντιτεθούν στη μη ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. Συμπτωματικά, προχθές ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και η νέα δέσμη μέτρων για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Όλες μας οι προσπάθειες να συναντηθούμε με την υπουργό Υγείας απέβησαν άκαρπες και οι μέχρι τώρα κυβερνητικές υποσχέσεις για τη λήψη μέτρων αποδείχθηκαν ανυπόστατες. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση» ανέφερε στον «Α.Τ.» ο πρόεδρος του «Nosmoke» Αλέξανδρος Φωτεινός.

------------

Δημοσίευμα εφημερίδας Καθημερινή - 18/11/2009

Προσφυγή στο ΣτΕ να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου

Πρωτοβουλία της Αστικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Nosmoke μαζί με ιδιώτες

Ρεπορτάζ: Πέννυ Μπουλούτζα

Να κλείσουν τα «παραθυράκια» του θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και τα οποία εν πολλοίς καταδίκασαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια ζητούν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς και πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστική μη κυβερνητική οργάνωση Nosmoke μαζί με ιδιώτες υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση μερικής ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο κατ’ εφαρμογήν του «αντικαπνιστικού νόμου», με το σκεπτικό ότι εισάγει εξαιρέσεις και παραθυράκια που παραβαίνουν κατ’ ουσίαν τον ίδιο τον νόμο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αιτούντες, η πρόβλεψη για ύπαρξη διαχωριστικού ύψους δύο μέτρων στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ. μ. μεταξύ των χώρων καπνιζόντων και μη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση της νομοθεσίας περί υπάρξεως πλήρους διαχωρισμού στα συγκεκριμένα καταστήματα. Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς έρεισμα στον νόμο η πρόβλεψη για «εξαίρεση» από την απαγόρευση του καπνίσματος των καζίνο, καθώς επίσης και η εξαίρεση από την πλήρη απαγόρευση των καλυπτόμενων με σκέπαστρο εξωτερικών χώρων των καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.ΤΟ «ΠΡΙΝ» ΚΑΙ ΤΟ «ΜΕΤΑ» ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Μια ακόμα χώρα ξύπνησε απ' το λήθαργο!

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός / 10-1-2008

Πέρασα τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Παρίσι. Από 26 Δεκεμβρίου μέχρι 5 Ιανουαρίου 2008.

Έ, λοιπόν οι Γάλλοι απ' ότι φαίνεται είναι εξίσου «φουγάρα» με τους Έλληνες. Τις πρώτες 5 μέρες σε όποιο εστιατόριο, pub, cafe, bar, disco πήγαινα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Ανάμικτοι οι καπνίζοντες με τους μη μέσα σε σύννεφα καπνού. Ακόμα και σε discos που ο κόσμος χόρευε ασταμάτητα, ο καπνός ήταν ανυπόφορος. Παντού είχες τη γνωστή εικόνα που βλέπουμε και στη χώρα μας. Λεβεντόπαιδα και όμορφες κοπέλες με το τσιγάρο στο χέρι, σαν υπνωτισμένοι, λες και κάποιος τους έχει υποσχεθεί τον κόσμο ολόκληρο αν καπνίζουν! Μου γεννήθηκαν πραγματικά αισθήματα θλίψης για όλα αυτά τα νέα παιδιά που είδα να καπνίζουν ανέμελα, μη συνειδητοποιώντας πως είναι θύματα ενός πανίσχυρου εμπορικού μηχανισμού.

 

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο