Blog Ελεύθερου Ωδείου

Μπαγλαμαδάκι: Η έξυπνη επιλογή!

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

«Μια σταλίτσα οργανάκι πως με φέρνει σε μεράκι» λέει το λαϊκό τραγούδι κι έχει δίκιο! Αν σας αρέσει το λαϊκό τραγούδι, το να μάθετε μπαγλαμαδάκι είναι μια επιλογή που αξίζει πραγματικά να εξετάσετε.

Από πλευράς τραγουδιών θα έχετε στη διάθεσή σας όλο σχεδόν το ρεπερτόριο του μπουζουκιού - όλο το λαϊκό, ελαφρολαϊκό και ρεμπέτικο ρεπερτόριο, περιλαμβανομένου και του αυτοσχεδιασμού (ταξίμι). Και μπορείτε αν θέλετε να επεκταθείτε και στο δημοτικό και νησιώτικο ρεπερτόριο. Αριστουργήματα έχουν γραφτεί εδώ και δεκαετίες από εμπνευσμένους παραδοσιακούς συνθέτες, που τα έχει αγαπήσει και τα τραγουδάει ολόκληρη η Ελλάδα! Και είστε ένα μόνο βήμα μακριά από το να απολαύσετε όλον αυτό τον πλούτο μέσα από το μπαγλαμαδάκι σας!

Το κούρδισμα του μπαγλαμά είναι ίδιο με το τρίχορδο μπουζούκι (ρε-λα-ρε). Γι’ αυτό και τα τραγούδια και οι μουσικές φράσεις γενικότερα, μεταφέρονται από το ένα όργανο στο άλλο αυτούσια, με τα ίδια «πατήματα». Έχουμε την επιλογή να παίξουμε είτε μόνο μελωδία (όπως στο μπουζούκι), είτε μόνο συγχορδίες (όπως στην κιθάρα). Και όσο βελτιωνόμαστε τεχνικά, θα μπορούμε να εφαρμόσουμε και συνδυασμό των παραπάνω, γεμίζοντας τον ήχο της μελωδίας μας με το κατά περίπτωση χτύπημα και ανοιχτών χορδών μαζί - κυρίως στα ρεμπέτικα. Οι τεχνικές δε του μπουζουκιού εφαρμόζονται θαυμάσια: α) Τρέμολο, β) διφωνίες και γ) legato με την ψηλότερη «ψεύτικη» νότα που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του παιξίματος του μπουζουκιού.

Ίσως να έχετε ήδη κάποιους φίλους που ξέρουν να παίζουν μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, τουμπελέκι κλπ. Αν μελετάτε με το σωστό τρόπο και έχετε κάποιον άνθρωπο να σας δώσει το πράσινο φως ότι προχωράτε σωστά, λογικά θα είστε σε θέση να παίξετε μαζί με τους φίλους σας πολύ σύντομα. Εξάλλου κι ένα κομμάτι μόνο να έχετε μάθει σωστά, θα μπορείτε να το παίξετε μαζί με τους φίλους σας και ν’ αρχίσετε έτσι να χαίρεστε την εμπειρία της μουσικής σύμπραξης με άλλους.

Μαθήματα μπαγλαμά από 53 € το μήνα!

Αν πάλι σας αρέσει να τραγουδάτε, με το μπαγλαμαδάκι μπορείτε να συνοδέψετε θαυμάσια τη φωνή σας, είτε παίζοντας μόνο ακόρντα είτε παίζοντας τη μελωδία της φωνής.

Το όργανο αυτό προσφέρεται ιδιαίτερα και για μικρά παιδιά, καθότι τα τάστα του είναι αρκετά μικρότερα από του μπουζουκιού κι έτσι τα δαχτυλάκια των παιδιών φθάνουν να πατήσουν τις νότες χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Προσφέρεται επίσης ιδιαίτερα για να το παίρνετε μαζί σας σε ταξίδια και εκδρομές. Θα διαπιστώσετε πως χωράει μια χαρά ακόμα και σε μικρές βαλίτσες και σακβαγιάζ!

Κι αν είστε ανυπόμονοι και θέλετε να μάθετε μουσική εδώ και τώρα, το μπαγλαμαδάκι δε θα σας απογοητεύσει! Θα διαπιστώσετε πως λόγω του μικρού του μεγέθους σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε να παίζετε κομμάτια σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο μπουζούκι.

Αυτό το μικρό οργανάκι είναι λοιπόν μια έξυπνη επιλογή, που θα μπορούσε να αποτελέσει για σας την «πύλη», για να εισέλθετε στον πρωτόγνωρο κόσμο της μουσικής κι ίσως ακόμη να αποτελέσει το σκαλοπάτι, για να περάσετε αργότερα και σε άλλα συγγενικά μουσικά όργανα όπως μπουζούκι ή κιθάρα.

Δοκιμάστε το!

_________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Γνωριμία με το βιολί »

Copyright © 2023 Ελεύθερο Ωδείο