Blog Ελεύθερου Ωδείου

Πώς να μελετάτε κιθάρα

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

Παρότι είναι αλήθεια πως χρειάζεται κάποια δόση ταλέντου για να μάθεις να παίζεις κιθάρα, ωστόσο η μελέτη είναι πολύ πιο σημαντική από το ταλέντο.

Συχνά με ρωτούν οι μαθητές μου πόση ώρα και κάθε πότε να μελετάνε. Η απάντησή μου είναι σταθερή: Ειδικά τον πρώτο καιρό να μελετάτε κάθε μέρα, έστω και λίγο. Το κάθε μέρα είναι πολύ σημαντικό, γιατί βοηθάει να χτίσουμε μια καινούρια συνήθεια στη ζωή μας και να εντάξουμε και το παίξιμο της κιθάρας μέσα στη μέρα μας. Βοηθάει επίσης στο να γυμναστούν καλύτερα τα δάχτυλά σας, σε αντίθεση με το αν παίζατε περισσότερες ώρες, αλλά με πολλές μέρες κενό ανάμεσα. Απαιτείται να υπάρχει μια συστηματικότητα. Πόση ώρα; 15-20 λεπτά τη μέρα είναι ένα καλό ξεκίνημα. Και θα υπάρξουν και μέρες που θα έχετε περισσότερο χρόνο και θα παίξετε και περισσότερο. Αλλά και τις πολύ φορτωμένες μέρες σας είναι προτιμότερο να παίξετε 10 λεπτά, από το να μην παίξετε καθόλου.

Η διαδικασία της μελέτης θα πρέπει να είναι ευχάριστη. Δείτε πιο μακριά... Τι προσδοκάτε από την κιθάρα; Πως θα θέλατε να παίζετε μετά από 6 μήνες, 1 χρόνο, 3 χρόνια; Βάλτε στόχους. Και κάθε φορά που πιάνετε την κιθάρα για να παίξετε, αντί να ανυπομονείτε ή να θυμώνετε με τον εαυτό σας για τα τυχόν λάθη, συνειδητοποιήστε ότι η μελέτη σας είναι το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο στόχο σας: Να μάθετε να παίζετε κιθάρα!

Βάλτε στόχους λοιπόν όπως για παράδειγμα: «Θέλω να μπορώ να παίζω το τάδε κομμάτι από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς λάθη μέχρι το τέλος της βδομάδας». Ή «Θέλω να έχω μάθει καλά την τάδε κλίμακα και τις ασκήσεις της μέσα στις επόμενες 10 μέρες». Ή «θέλω να έχω μάθει να παίζω μπαρέ μέσα στους επόμενους δυο μήνες». Ο στόχος θα σας δείξει το δρόμο. Αν θέλετε να κατακτήσετε τα μπαρέ, ή κάποιο τραγούδι ή κάποια κλίμακα, οι ασκήσεις που μελετάτε και ο τρόπος που τις μελετάτε θα πρέπει να σας οδηγούν εκεί.

Άλλα πράγματα θα τα καταφέρετε μέσα σε λίγο χρόνο κι άλλα θα σας πάρουν περισσότερο. Ωστόσο είναι σημαντικό να εντάξετε μια ποικιλία διαφορετικών θεμάτων στη μελέτη σας. Ο προφανής λόγος είναι για να σας είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα η εξάσκηση λόγω της ποικιλίας. Ενώ αν για παράδειγμα μελετούσατε μόνο συγχορδίες για τους επόμενους 6 μήνες, μπορεί να το βρίσκατε βαρετό.

Μαθήματα κιθάρας από 25 € το μήνα!

Το καλύτερο λοιπόν είναι να μελετάτε διάφορα πράγματα παράλληλα: Συγχορδίες, θεωρία, δακτυλισμούς, σόλο κλπ. Με τον τρόπο αυτό οι δεξιότητες που χτίζετε θα διαπιστώσετε ότι λειτουργούν υποβοηθητικά και για τα υπόλοιπα θέματα. Το να αυξήσετε την ταχύτητά σας στο σόλο, θα σας βοηθήσει και σε γρηγορότερες αλλαγές στα ακόρντα, το να επιτύχετε καλύτερη ακρίβεια στο πάτημα των τάστων, θα επηρεάσει και το σόλο σας και τα ακόρντα, το να μάθετε τις κλίμακες θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να θυμάστε καλύτερα τα κομμάτια κλπ.

Κάποιοι βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμο το να έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα στη μελέτη τους, όπου να εναλλάσσονται τα διάφορα αντικείμενα. Για παράδειγμα: Δευτέρα: 10 λεπτά συγχορδίες, 10 λεπτά κλίμακες, 20 λεπτά τραγούδια. Τρίτη: 10 λεπτά ασκήσεις δακτύλων, 10 λεπτά αρπίσματα, 15 λεπτά ασκήσεις θεωρίας κλπ. Εξυπακούεται ότι το πρόγραμμά σας θα καθοριστεί από τους στόχους σας και τα θέματα πάνω στα οποία δουλεύετε την κάθε χρονική περίοδο. Πολύ σημαντικό είναι να τηρείτε το πρόγραμμά σας χρονομετρώντας τα επί μέρους τμήματά του. Αν για παράδειγμα έχετε προγραμματίσει να μελετήσετε 10 λεπτά την αλλαγή των συγχορδιών Ντο+ με Σολ+, κάντε αυτό και μόνο αυτό για 10 λεπτά. Και μόλις τα 10 λεπτά περάσουν σταματήστε και προχωρήστε στο επόμενο αντικείμενο της μελέτης σας.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μελετάτε και με μετρονόμο. Όχι βέβαια το 100% της μελέτης σας, αλλά ένα μεγάλο μέρος της να είναι με μετρονόμο. Έχει αποδειχθεί ότι όποιοι έχουν μελετήσει για χρόνια με μετρονόμο είναι πολύ πιο σταθεροί στο ρυθμό τους από άλλους που δε χρησιμοποίησαν μετρονόμο κατά τη μελέτη τους. Τα ίδια οφέλη με το μετρονόμο έχει και η μελέτη με drummachine.

Μεγάλος «δάσκαλος» επίσης είναι και η ηχογράφηση. Ηχογραφήστε τον εαυτό σας όποτε μπορείτε κατά τη μελέτη σας. Ακούστε την ηχογράφηση στη συνέχεια και κάντε την αυτοαξιολόγησή σας. Θα ανακαλύψετε πράγματα (θετικά ή αρνητικά) που δε τα είχατε συνειδητοποιήσει. Θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε γρηγορότερα. Και θα έχετε κι ένα ντοκουμέντο για μελλοντική σύγκριση και μέτρηση της προόδου σας.

Απομονώστε τα δύσκολα σημεία αυτού που μελετάτε και δουλέψτε τα μόνα τους ξανά και ξανά. Μη παίζετε για παράδειγμα ολόκληρο το κομμάτι συνέχεια, επειδή δυσκολεύεστε στην αλλαγή 2 ακόρντων. Απομονώστε τα 2 ακόρντα αυτά και δουλέψτε μόνο τη μεταξύ τους αλλαγή. Και προσοχή: Στην αρχή ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Κατακτήστε 100% το δύσκολο σημείο σε αργή ταχύτητα και μετά επιταχύνετε. Με τον τρόπο αυτό χτίζετε γερά θεμέλια στο παίξιμό σας και προετοιμάζετε το έδαφος για να παίξετε πολύ δυσκολότερα πράγματα μελλοντικά.

Και κάτι τελευταίο: Μη συγχέετε τη μελέτη με το παίξιμο του ρεπερτορίου σας. Η συστηματική σας μελέτη και εξάσκηση θα απαιτήσει από σας πρόγραμμα, πειθαρχία και συστηματικότητα, όπως είπαμε και νωρίτερα. Θα σας ωφελήσει πολύ το να διαχωρίσετε τις ώρες τις μελέτης από τις ώρες που θα παίζετε αυτά που ήδη ξέρετε. Είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα και να μπλέξουμε τα δυο. Ο διαχωρισμός όμως είναι που θα σας ωφελήσει τα μέγιστα.

Δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε όλα αυτά τα πράγματα όταν πρωτοξεκινάμε να μαθαίνουμε κιθάρα. Κι αυτό γιατί η πρόοδος και η εξέλιξη δεν έρχονται αμέσως. Θα χρειαστεί υπομονή και πίστη στη διαδικασία και η ανταμοιβή δε θα αργήσει να έρθει. Όταν μετά από λίγο καιρό καταφέρετε να ξεπεράσετε τα πρώτα σας εμπόδια, όταν κατακτήσετε τις πρώτες σας «νίκες», όταν καταφέρετε να παίζετε πράγματα που δε φανταζόσαστε πριν ότι θα μπορούσατε να κάνετε, τότε θα καταλάβετε ότι η υπομονή και η πειθαρχία τελικά πιάνουν τόπο.

Και η ανταμοιβή αξίζει πραγματικά τον κόπο!

Καλή μελέτη λοιπόν!

________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου

Μαθήματα κιθάρας από 25 € το μήνα!

Copyright © 2023 Ελεύθερο Ωδείο