Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)
Προμηθευτείτε ένα 4χορδο μπάσο, έναν ενισχυτή κι ένα κουρδιστήρι. Πάρτε κάτι οικονομικό για ξεκίνημα. Δεν χρειάζεστε τα καλύτερα. Αφού κουρδίσετε, το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε που είναι η κάθε νότα πάνω στο όργανο. Είναι απλό και λογικά δεν θα σας πάρει πολύ ώρα.
Κατ’ αρχάς απομνημονεύστε τις νότες στις 4 ανοιχτές χορδές: Μι – λα – ρε – σολ, από τις μπάσο προς τις ψηλές χορδές. («Ανοιχτές» σημαίνει ότι δεν πατάτε σε κανένα τάστο). Στη συνέχεια ξεκινώντας από την πιο μπάσο χορδή σας (μι), πατήστε διαδοχικά τα τάστα ένα προς ένα και αποτυπώστε στο μυαλό σας τη νότα του κάθε τάστου: Φα, φα# (φα δίεση), σολ, σολ# ή λαb (λα ύφεση), λα (που είναι ίδια νότα με τη δεύτερη μπάσο ανοιχτή χορδή), λα# ή σιb, σι, ντο, ντο#, ρε, μιb, μι, φα, φα#, σολ, λαb, λα, σιb, σι, ντο. Όλες τις παραπάνω νότες θα τις παίξετε κατ’ αρχάς στην πρώτη ανοιχτή χορδή, τη «μι». Προς το παρόν παίξτε τις νότες με όποιο τρόπο θέλετε. Χρησιμοποιήστε ότι δακτυλοθεσία θέλετε. Πειραματιστείτε. Ανεβείτε, κατεβείτε, πείτε τα ονόματά τους καθώς παίζετε είτε φωναχτά είτε με το μυαλό σας. Στη συνέχεια κάντε το ίδιο στην επόμενη χορδή (λα). Οι "πατημένες" νότες, ξεκινώντας από το 1ο τάστο, θα είναι διαδοχικά: Σιb, σι, ντο, ντο#, ρε, μιb, μι, φα κλπ. Μετά στην 3η χορδή (ρε): Μιb, μι, φα, φα#, σολ, λαb, λα κλπ. Και τέλος στην 4η χορδή (σολ): Σολ# ή λαb, λα, σιb, σι, ντο, ντο#, ρε κλπ
Παρατηρήστε ότι οι νότες σε κάθε χορδή, ξεκινώντας από το 5ο τάστο και πάνω (προς τους μαγνήτες δηλαδή), έχουν ακριβώς τον ίδιο ήχο με τη νότα της επόμενης ψηλότερης χορδής 5 τάστα χαμηλότερα (δηλαδή προς τα κλειδιά). Το μπάσο είναι σχεδιασμένο κατ’ αυτό τον τρόπο, για να μπορούμε να παίζουμε όσο γίνεται περισσότερες νότες σε μια μικρή περιοχή της ταστιέρας, περνώντας από χορδή σε χορδή. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποιες νότες είναι ίδιες με κάποια νότα στην αμέσως ψηλότερη χορδή, καθώς και ποιες νότες είναι ίδιες σε οποιοδήποτε ζευγάρι χορδές.
Έτσι λοιπόν απομνημονεύοντας τις ανοιχτές χορδές, καθώς και τη διαδοχή από τις νότες, μπορείτε να γνωρίζετε τις νότες σε ολόκληρη την ταστιέρα σας. Ενδεχομένως να σας φαίνεται «βουνό» αυτή τη στιγμή αλλά δεν είναι. Και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να μάθετε όλες τις νότες της ταστιέρας απ’ την αρχή! Αρκεί να μάθετε μερικές μόνο και να έχετε καταλάβει καλά το σκεπτικό του υπολογισμού, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε τις υπόλοιπες νότες με ευκολία.
Δουλέψτε τα παραπάνω μέχρι που να τα κατακτήσετε και στη συνέχεια θα είστε σε θέση να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε καλά τις νότες στην ταστιέρα σας πριν προχωρήσετε παρακάτω.
_________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου