Blog Ελεύθερου Ωδείου

Πόσο γρήγορα πρέπει να μελετάω κιθάρα; - Συμβουλές για αύξηση της ταχύτητάς σας στην κιθάρα

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

Θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του παιξίματός σου στην κιθάρα; Θέλεις να παίζεις κομμάτια, μουσικά θέματα, σόλο κλπ με περισσότερο έλεγχο και επιδεξιότητα; Μπορείς να το επιτύχεις αν μελετάς με το σωστό τρόπο. Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα έχει η ταχύτητα στην οποία μελετάς τα καινούρια κομμάτια.

Υπάρχουν 3 βασικές ταχύτητες μελέτης: Αργή ταχύτητα, παίξιμο χωρίς χρόνο και γρήγορη ταχύτητα. Ας δούμε το ρόλο και την αξία της κάθε μιας:

Μελέτη σε αργή ταχύτητα

Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξάσκησης, όταν μελετάμε κάτι καινούριο. Κάνουμε «αναγνώριση εδάφους» στο κομμάτι (ή την κλίμακα ή τη συγχορδία) νότα προς νότα. Ταυτόχρονα προσέχουμε τη γωνία των χεριών μας, των δακτύλων μας και των καρπών μας. Προσπαθούμε η κάθε νότα να ακούγεται καθαρά. Εξάλλου αυτός είναι και ο ουσιαστικότερος λόγος της εξάσκησης: Να κάνει την κάθε νότα να ακούγεται καθαρά και να εξαλείψει τα «λάθη», δηλαδή τις λανθασμένες ή παραλειπόμενες νότες.

Μελέτη χωρίς χρόνο

Είναι το επόμενο λογικό βήμα όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο στην κιθάρα. Χωρίς χρόνο στην πραγματικότητα σημαίνει το να μην έχουμε σταθερή ταχύτητα και να σταματάμε οπουδήποτε χρειάζεται. Για παράδειγμα να σταματάμε μες τη μέση κάποιας μουσικής φράσης.

Η κατάλληλη στιγμή για να παίξουμε χωρίς χρόνο είναι όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε την τεχνική μας σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα ενός κομματιού. Στην κάθε παύση θα πρέπει να παρατηρούμε και να αποκτούμε συναίσθηση για τα πάντα στο σώμα μας. Και στη συνέχεια να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές, που θα βελτιώσουν την τεχνική μας.

Μαθήματα κιθάρας από 53 € το μήνα!

Αυτού του είδους η μελέτη θα έχει ως αποτέλεσμα:

  • Να παίξετε το συγκεκριμένο τμήμα του κομματιού καλύτερα, αβίαστα, φυσικότερα
  • Να είστε πιο έτοιμοι για να ενώσετε τα επί μέρους τμήματα του κομματιού και να τα παίξετε σε γρηγορότερη ταχύτητα
  • Και τέλος θα μειωθεί η όποια ένταση (σφίξιμο) είχε το σώμα σας στα σημεία που σταματούσατε κατά τη μελέτη του κομματιού, με αποτέλεσμα να μπορέσετε να παίξετε με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα

 

Μελέτη σε γρήγορη ταχύτητα

Δε θα αναφερθώ στο ενδιάμεσο σκαλοπάτι της μελέτης σε μέτρια ταχύτητα, καθότι είναι κάτι που όλοι το κάνουν ενστικτωδώς.

Όμως το γρήγορο παίξιμο είναι κάτι που πολλοί προσπαθούν κάποια στιγμή στη μελέτη ενός καινούριου κομματιού και αποτυγχάνουν! Γιατί; Επειδή δεν έχουν κάνει αρκετή αργή και χωρίς χρόνο εξάσκηση, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα τους για την επιτυχία.

Όμως υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να μελετήσετε σε γρήγορη ταχύτητα. Και η στιγμή αυτή δεν είναι μόνο αφού πρώτα έχετε κατακτήσει ολόκληρο το κομμάτι απ’ την αρχή μέχρι το τέλος και μπορείτε να το παίξετε τέλεια σε αργή ταχύτητα. Μπορείτε και πριν απ’ αυτό το στάδιο να δοκιμάζετε να παίξετε επί μέρους τμήματα του κομματιού γρήγορα. Προς το παρόν όμως όχι για πολύ ώρα (ένα 10% περίπου του συνολικού χρόνου μελέτης σας είναι αρκετό σ’ αυτό το στάδιο).

Το γρήγορο παίξιμο φέρνει τα εξής αποτελέσματα:

  • Ωθεί τους μύες σας να ξεπεράσουν τα σημερινά τους όρια. (Προσοχή όμως να μην υπερβάλλουμε στο ξεπέρασμα των ορίων. Μικρής διάρκειας πίεση στα όριά μας φέρνει ανάπτυξη, παρατεταμένη πίεση εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμού)
  • Δίνει στα αυτιά σας την ευκαιρία να ακούσουν και να επεξεργαστούν τον ήχο του γρήγορου παιξίματος
  • Σας δίνει μια γεύση του πόση παραπάνω δουλειά πρέπει να κάνετε σε αργή ταχύτητα ή χωρίς χρόνο.

Να θυμάστε πάντα να είστε προσεκτικοί όταν ανεβάζετε ταχύτητα. Αν νιώσετε πόνο ή έντονο σφίξιμο στους μύες, να σταματάτε και να επιστρέφετε στη μελέτη σε πιο αργές ταχύτητες.

Συνοψίζοντας, το παίξιμο σε γρήγορες ταχύτητες είναι εφικτό, αλλά θέλει την ώρα του. Εξασκούμενοι κατά το μέγιστο χρόνο της μελέτης σας σε αργές και μέτριες ταχύτητες, θα διασφαλίσετε ότι οι νότες σας θα ακούγονται καθαρά και η τεχνική σας θα είναι σωστή.

________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου

Μαθήματα κιθάρας από 53 € το μήνα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πως να βελτιώσετε την τεχνική σας στην κιθάρα

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο