Blog Ελεύθερου Ωδείου

Μουσική από βρέφη... για βρέφη!

Γράφει η Σαββίνα Σταυρινίδου

Δευτέρα απόγευμα σε ένα μάθημα βρεφικής μουσικής αγωγής, δύο παιδάκια κοντά δύο ετών αποφασίζουν να γνωρίσουν τη μουσική... εκ των έσω!

Ως μουσικοπαιδαγωγός προτιμώ να τα δελεάσω με κρουστά οργανάκια σαν πρώτο βήμα. Κίνηση ματ! Φαντάζομαι το ξέρατε ήδη, αν όχι... μάθετέ το. Τα παιδιά τρελαίνονται να κάνουν φασαρία. Τι καλύτερο από το να μάθουν να την... παράγουν μόνα τους;

Ξέρετε ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον; Καθώς περνούσε ο καιρός και τα παιδιά γνώριζαν σιγά-σιγά τα ταμπουρίνα, τα ντέφια, τις μαράκες, τις καστανιέτες και τα κουδουνάκια, άρχισαν ν’ αναγνωρίζουν κάθε φορά το αντίστοιχο κρουστό, μόνο από τον ήχο του. Μέσα από παιχνίδια έντασης και ρυθμού, όσο περνούσε ο καιρός η φασαρία των κρουστών έγινε... μελωδία ορχήστρας. Τα παιδιά έμαθαν μέσα από τα τραγούδια, να κάνουν το θόρυβο μουσική, χτυπώντας πολύ σωστά και ρυθμικά τα κρουστά τους οργανάκια. Μπορούσαν μάλιστα χτυπώντας τα οργανάκια τους να τραγουδούν και το αγαπημένο τους τραγούδι!

Όμως δε μένουμε μόνο στα κρουστά. Κατά το τελευταίο δεκάλεπτο του μαθήματος, μαζί με τα παιδιά γνωρίζουμε μέσα από φωτογραφίες και ζωγραφιές έγχορδα και πνευστά μουσικά όργανα, ακούγοντάς τα παράλληλα από CD.

Σκοπός του μαθήματος είναι τα παιδιά, μέσα από μουσικοκινητικές ασκήσεις, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Οι μουσικές δραστηριότητες προσφέρουν μια εξαιρετική βοήθεια στην ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού, καθώς μαθαίνει από νωρίς να δημιουργεί από μόνο του ρυθμικές μελωδίες στα οργανάκια, νιώθοντας έτσι πως πραγματικά δημιουργεί κάτι δικό του. Παράλληλα, μαθαίνει πράγματα για τη μουσική και τα μουσικά όργανα, που του χάρισαν το πρώτο του "μουσικό κατόρθωμα"!

Έτσι λοιπόν, είτε παράγουν τα ίδια τα παιδιά μουσική, είτε γίνονται ακροατές άλλων μουσικών οργάνων και μέσα από το βιωματικό αυτό μάθημα, τα παιδιά αναπτύσσουν την παρατηρητικότητά τους και βελτιώνουν την ικανότητα αντίληψής τους, εξασφαλίζοντας έτσι γερές βάσεις για την ακόλουθη ενασχόληση τους με κάποιο μουσικό όργανο.

Αλλά ακόμη κι αν δεν ασχοληθούν τελικά με κάποιο μουσικό όργανο, έχουν σίγουρα γίνει… καλύτεροι ακροατές!

Μαθήματα μουσικής από 53 € το μήνα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μουσικοί... γεμάτοι έμπνευση!

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο