- Μαθήματα Μουσικής
- Πληροφορίες εγγραφής
- Τιμές
- Αυτό το γνωρίζατε;
- Video
- Ποιοι είμαστε
- Συχνές ερωτήσεις
- Επικοινωνία
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008
«Ο καθένας αγοράζει το όργανο που θέλει, ανάλογα με το στυλ και τη μουσική που θέλει να παίξει. Οι περισσότεροι που θέλουν να αρχίσουν έχουν στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη μπάντα και επιλέγουν όργανα που να μπορούν να φτάσουν στον ήχο της. Άλλοι πειραματίζονται και επιλέγουν ένα όργανο που πλησιάζει περισσότερο σε όσα έχουν στο μυαλό τους».
Τα πρώτα βήματα στη μουσική είναι πολύ σημαντικά, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ορέστης Ζούμπος, διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας ΣΤΟΛΛΑΣ Α.Ε. Η επιλογή του πρώτου μουσικού οργάνου είναι περίπλοκη και καθένας πρέπει να καταλήξει σε εκείνο που του "πηγαίνει" περισσότερο. Αλλά και προχωρημένοι μουσικοί όταν θελήσουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο προβληματίζονται, περνώντας ώρες στα καταστήματα μουσικών οργάνων, μέχρι να βρουν το κατάλληλο.
«Το πρώτο που ρωτάω τους γονείς πριν επιλέξουν ποιο όργανο θα αρχίσει το παιδί τους, είναι αν το αγαπάει πραγματικά. Είναι η βάση για να προχωρήσει. Συμβουλεύω όσους αρχίζουν να επιλέξουν κλασικά, ακουστικά όργανα. Αποκτάς άλλη γνώση και έχεις άλλη αίσθηση της μουσικής. Αν πρόκειται για κιθάρα, προτείνω να αρχίσουν με κλασική, που βοηθάει να μάθουν σωστά, ενώ, παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στα δάκτυλα. Για το πιάνο υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αν οι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν υπάρχουν προβλήματα χώρου, προτείνω το κλασικό πιάνο», αναφέρει ο κ. Ζούμπος.
Εκτός από τους αρχάριους υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ήδη μουσικές γνώσεις και επιθυμούν να αγοράσουν ένα καινούργιο όργανο και να δοκιμάσουν καινούργιους ήχους. Στην πλειονότητά τους οι επίδοξοι οργανοπαίκτες έχουν ήδη διαλέξει ποιο όργανο επιθυμούν πριν επισκεφθούν κάποιο ωδείο, ενώ για τα μικρά παιδιά συνήθως επιλέγουν οι γονείς. Πολλές φορές τα μουσικά ακούσματα είναι αυτά που επηρεάζουν την επιλογή του οργάνου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιλογή δεν είναι η καλύτερη.
«Καλύτερα να επισκεφθεί κάποιος τον δάσκαλο πριν αγοράσει το όργανο. Θα σε καταλάβει και θα σε συμβουλεύσει τι πρέπει να πάρεις. Δεν αντιμετωπίζουμε τον μαθητή ως δυνάμει επαγγελματία, αλλά ως χομπίστα και με αυτό ως οδηγό τον γεμίζουμε με εφόδια για να γίνει καλός και πάνω απ΄ όλα να ψυχαγωγεί πρώτα τον εαυτό του. Τα μικρά παιδιά είναι καλό να αρχίσουν χωρίς όργανο, να μπουν σε ένα περιβάλλον όπου να μάθουν να ξεχωρίζουν τους ήχους, να νιώσουν την αξία της μουσικής και να τη δουν με αγάπη και όχι σαν αγγαρεία», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αλέξανδρος Φωτεινός, ιδιοκτήτης του Ελεύθερου Ωδείου.
Copyright © 2025 Ελεύθερο Ωδείο