Λιλιπούτειοι οργανοπαίκτες εν δράσει

Ρεπορτάζ: Έλλη Ισμαηλίδου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μάθημα βρεφονηπιακής μουσικής αγωγής

Κανείς δεν είναι «πολύ μικρός» για να αισθανθεί, να απολαύσει τη μουσική και να γίνει και ο ίδιος... μουσικός, μέσα από το βίωμα και το παιχνίδι. Αυτό αποδεικνύουν οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες (ηλικίας από δέκα μηνών), που συμμετέχουν σε μαθήματα μουσικής για βρέφη και μικρά παιδιά σε επιλεγμένα ωδεία της Ελλάδας. «Μέσα από τα  μουσικά παιχνίδια, την επαφή με κρουστά όργανα, τα ρυθμικά τραγουδάκια και το άκουσμα  ειδικά διαμορφωμένων κλασικών και σύγχρονων  συνθέσεων, τα παιδιά αποκτούν μια βιωματική  επαφή με τη μουσική, συχνά προτού καν αναπτύξουν την ομιλία και την έλλογη σκέψη. Αυτό συνεισφέρει, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, στην ενίσχυση της κοινωνικότητά τους  και στον περιορισμό της έλλειψης συγκέντρωσης και της επιθετικότητας» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Φωτεινός, διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου, ενός από τα πρώτα που εισήγαγαν την εν λόγω μέθοδο στην Ελλάδα.

«Τα μαθήματα επικεντρώνονται στη χαρά της μουσικής, στο βίωμα και στην απόλαυση. Το παιδί δεν “μαθαίνει” μουσική με τη συνειδητή έννοια του όρου, ωστόσο εξασκείται το αισθητήριό του, πράγμα που θα αξιοποιηθεί όταν φτάσει σε κατάλληλη ηλικία» αναφέρει η κυρία Ελίνα Τσαγκαράκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του ωδείου Φίλιππος Νάκας. «Έχω παρατηρήσει σημαντική αλλαγή στις αντιδράσεις της κόρης μου. Γελάει περισσότερο, δεν σταματά να χορεύει και συγκεντρώνεται σε αυτό που ακούει. Άλλωστε, μέσω της μουσικής έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ μας γιατί και εγώ η ίδια χαλαρώνω και απολαμβάνω το μάθημα» προσυπογράφει η κυρία Ειρήνη Γρυλλάκη καθώς χτυπάει τις μαράκες με τη δίχρονη κόρη της Μαρία.


(Σημείωση: Η Ειρήνη Γρυλλάκη και η μικρή Μαρία - βλ. φωτο - συμμετέχουν στα προγράμματα μουσικής για βρέφη του Ελεύθερου Ωδείου).

 

Copyright © 2023 Ελεύθερο Ωδείο