Θηλυκός Μότσαρτ από... κούνια

Πριν πάει στο νηπιαγωγείο, άρχισε τα μαθήματα πιάνου!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2006

 

Μαθήτρια πιάνου

«Είδα την κόρη μου σε ηλικία 3½ ετών να κάθεται με άνεση στο σκαμπό του πιάνου, έτοιμη να παίξει. Άλλωστε πρώτα έμαθε τις νότες και μετά τα γράμματα», λέει η κ. Κατερίνα Καμουλάκου.

Άρχισε τα μαθήματα πιάνου πριν ακόμα πάει στο νηπιαγωγείο. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, η μικρή Δήμητρα Καμουλάκου είναι σε θέση να παίξει πολλά βασικά κομμάτια και παιδικά τραγούδια στο πιάνο. «Η σκέψη να μάθει η Δήμητρα πιάνο, ήταν δική μας. Άλλωστε ένα παιδί σ' αυτή την ηλικία δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει», λέει στα «ΝΕΑ» η μητέρα της 6χρονης πλέον Δήμητρας, κ. Κατερίνα Καμουλάκου.

Αν και στην αρχή οι γονείς της μικρής ήταν αρκετά προβληματισμένοι για το αν θα έπρεπε να ξεκινήσει τόσο μικρή τα μαθήματα, τελικά ο ενθουσιασμός και η αγάπη της για τη μουσική τούς έπεισε. Η αντίδρασή της μάλιστα την πρώτη μέρα των μαθημάτων ήταν έκπληξη ακόμα και για τους ίδιους. «Εκείνη τη μέρα είδαμε ένα κοριτσάκι 3½ ετών να κάθεται με άνεση στο σκαμπό του πιάνου και να ακουμπά κατευθείαν τα δάκτυλά της στα πλήκτρα, έτοιμη να παίξει», λέει χαρακτηριστικά η κ. Καμουλάκου.

Μία ώρα την ημέρα

Άρχισε τα μαθήματα πιάνου παράλληλα με το νηπιαγωγείο. Ο λόγος, για τη μικρή Ρενάτα Κριθύμου-Σγούρδα, η οποία παίζει στο πιάνο τη «Μελωδία της Ευτυχίας», έπειτα από μόλις 10 μαθήματα

Η 6χρονη Δήμητρα, η οποία είναι από φέτος μαθήτρια της Α' Δημοτικού, παρακολουθεί μαθήματα πιάνου δύο φορές την εβδομάδα ενώ κάθε μέρα παίζει τουλάχιστον μία ώρα στο πιάνο του σπιτιού. «Ξεκίνησε τα μαθήματα σε αρκετά μικρή ηλικία, γι' αυτό και έπρεπε να προσαρμόσω λίγο το μάθημα στα δικά της μέτρα», επισημαίνει η δασκάλα πιάνου, κ. Μαρία Καρυτινού. Τον πρώτο χρόνο μάλιστα το μάθημα ήταν περισσότερο ένα μουσικό παιχνίδι, αφού μέσα από ιστορίες και παραμύθια η κ. Καρυτινού προσπαθούσε να φέρει σε επαφή τη μικρή με τον κόσμο του πιάνου και της μουσικής.

Σε ηλικία 5 ετών η μικρή Ρενάτα Κριθύμου - Σγούρδα άρχισε τα μαθήματα πιάνου και πλέον είναι σε θέση να παίξει με άνεση τη «Μελωδία της Ευτυχίας». Από μικρή ηλικία, μάλιστα, η 6χρονη σήμερα Ρενάτα είχε εξοικειωθεί με την κλασική μουσική. «Προσπαθούσε να παίξει στο αρμόνιο τα παιδικά κυρίως τραγούδια που άκουγε στην τηλεόραση και πάντα έπαιζε σωστά την αρχή των κομματιών αυτών», λέει η μητέρα της, κ. Μαριλιάνα Σγούρδα.

Η μικρή Ρενάτα, η οποία πηγαίνει πια στην Α' Δημοτικού, κάνει μαθήματα πιάνου μία φορά την εβδομάδα. «Είναι ένα χαρισματικό παιδί, με πολύ καλό αυτί και πολύ ωραία φωνή. Ήρθε στα μαθήματα σχεδόν έτοιμη, γνωρίζοντας να παίζει στο πιάνο πολλά παιδικά τραγουδάκια», λέει η δασκάλα πιάνου της 6χρονης, κ. Θεώνη Σαμαρά, η οποία στην αρχή είχε κάποιους ενδοιασμούς για το αν θα μπορούσε η 5χρονη τότε Ρενάτα να συγκεντρώνεται στο μάθημα.

Στην προσχολική ηλικία γίνεται η καλύτερη δουλειά

Τα τελευταία τρία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά μαθαίνουν μουσικά όργανα από πολύ μικρή ηλικία. Στα περισσότερα ωδεία μάλιστα, παραδίδονται πλέον μαθήματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε μικρές ηλικίες, από 4 έως 6 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Φωτεινό, ιδιοκτήτη του Ελεύθερου Ωδείου, η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τη μουσική είναι η προσχολική, όταν το μυαλό του παιδιού είναι σαν σφουγγάρι κι απορροφά με απίστευτη ευκολία τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες. «Τα παιδιά που ξεκινούν από πολύ μικρά κάποιο μουσικό όργανο, από την ηλικία κιόλας των 3 ετών, μπορούν να οδεύσουν ακόμη και προς τον «μουσικό πρωταθλητισμό», συμπληρώνει.

 

Copyright © 2023 Ελεύθερο Ωδείο