Blog Ελεύθερου Ωδείου

Ακορντεόν! Μια ορχήστρα στα χέρια σας!

Γράφει ο Στέλιος Τσάκας (*)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει κάποιο πολυφωνικό όργανο – πέρα από τα γνωστά σε όλους πληκτροφόρα (πιάνο, αρμόνιο, εκκλησιαστικό όργανο) – που να μπορεί να αποτελέσει μια μικρή ορχήστρα;

Επί της ουσίας εννοούμε είτε μια μελωδία μαζί με συνοδεία είτε πολλές μελωδίες να συνηχούν. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό το τόσο παρεξηγημένο στον ελλαδικό χώρο όργανο, το ακορντεόν.

Παρεξηγημένο επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ακορντεόν. Τον ήχο που μπορεί να παράγει, την φιλοσοφία της τεχνικής του, ιδιαιτέρως των μπάσων, την ευρεία γκάμα ρεπερτορίου που κατέχει και μπορεί να παίξει. Και, δυστυχώς, πολλοί έχουν ταυτίσει στο μυαλό τους το ακορντεόν με τον τυφλό μουσικό του δρόμου ή τον πλανόδιο...

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην λαϊκή, παραδοσιακή αλλά και κλασική και μοντέρνα μουσική πολλών χωρών ανά τον κόσμο. Από τα Βαλκάνια μέχρι την λατινική Αμερική και από την γαλλική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα μέχρι το ρεπερτόριο του Tango Nuevo και του Astor Piazzolla. Πρόκειται πραγματικά για μια ορχήστρα στα χέρια του μουσικού – ακορντεονίστα.

Μαθήματα ακορντεόν από 53 € το μήνα!

Έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει και να ερμηνεύσει διάφορα είδη μουσικής:

1) “Κλασική” όπως Bach, Chopin
2) “Μοντέρνα” όπως σύγχρονα Pop και έντεχνα στυλ
3) “Balkan” μουσική, με ευρύ ρεπερτόριο σέρβικής και βουλγαρικής μουσικής
4) “Ευρωπαϊκή σύγχρονη μουσική” όπως γαλλικά και ιταλικά βαλς
5) “Ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική” όπως ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια και φυσικά
6) το ρεπερτόριο της λατινοαμερικάνικης μουσικής με απoκορύφωμα το tango nuevo της Αργεντινής.

Αν λοιπόν σας αρέσουν κάποια από τα παραπάνω είδη μουσικής και ψάχνετε να ασχοληθείτε με ένα μουσικό όργανο έξω από τα πολύ συνηθισμένα, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το ακορντεόν! Είναι βέβαιο πως θα σας γοητεύσει!

__________

(*) Ο Στέλιος Τσάκας είναι καθηγητής ακορντεόν και πιάνου και διδάσκει στο Ελεύθερο Ωδείο.

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο