Blog Ελεύθερου Ωδείου

Πως μπορώ να παίξω ακορντεόν; Ένα εύκολο ξεκίνημα

Γράφει ο Στέλιος Τσάκας (*)

Πολλοί λένε πως το ακορντεόν είναι δύσκολο, γιατί δεν βλέπεις τα χέρια σου όταν παίζεις…
Η απάντηση είναι απλή. Πρέπει να «αφουγκραστείς» το όργανο, να το αγκαλιάσεις και να νοιώσεις τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από την «ψυχή» του οργάνου, την φυσούνα.

Χωρίζουμε την προσέγγισή μας στο ακορντεόν σε 3 μέρη:

A. Φυσούνα (ψυχή του οργάνου)
B. Δεξί χέρι (παρόμοιο με το πληκτρολόγιο του πιάνου)
Γ. Αριστερό χέρι (πληκτρολόγιο μπάσων, νοτών και συγχορδιών).

Μαθήματα ακορντεόν από 53 € το μήνα!

Για μια πρώτη επαφή με το ακορντεόν μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Στηρίξτε το όργανο στα πόδια κρατώντας το με τα δυο χέρια στο ύψος του στήθους
  • Εφαρμόστε στους ώμους τους ιμάντες στήριξης, λόγω του βάρους του οργάνου
  • Ξεκινήστε με ομαλό άνοιγμα και κλείσιμο της φυσούνας, αφού έχετε εφαρμόσει πρώτα το αριστερό σας χέρι στο λουράκι, που βρίσκεται στην πλευρά των μπάσων
  • Στηρίξτε το δεξί σας χέρι πάνω στα πλήκτρα, προσέχοντας να μην λυγίζετε τον καρπό, αλλά να τον διατηρείτε σε ευθεία με τον πήχη και τον αγκώνα, παράλληλα με τα πλήκτρα
  • Πατήστε τις νότες με τις ρόγες των δακτύλων του δεξιού σας χεριού, διατηρώντας το χέρι «κουλουριασμένο» με λυγισμένα τοξωτά τα δάχτυλα, σαν να κρατάτε ένα μικρό τόπι

Και ήρθε η ώρα να παίξετε τις πρώτες σας ασκήσεις:

Τοποθετήστε τα 5 δάχτυλα του δεξιού σας χεριού σε 5 διαδοχικά λευκά πλήκτρα, όπως στο παρακάτω σχήμα (ντο με το 1ο δάχτυλο, σολ με το 5ο) και κάντε τις εξής ασκήσεις:

νότες στο ακορντεόν δάχτυλα ακορντεόν

1η άσκηση
Παίξτε διαδοχικά τις νότες ντο-ρε-μι-φα-σολ αργά-αργά πατώντας τις αντίστοιχα με τα δάχτυλα 1-2-3-4-5 ως εξής: Ντο (1ο δάχτυλο) ανοίγοντας τη φυσούνα. Ρε (2ο δάχτυλο) κλείνοντας τη φυσούνα. Μι ανοίγοντας, φα κλείνοντας, σολ ανοίγοντας. Διαφορετική δηλαδή νότα κατά το άνοιγμα της φυσούνας, διαφορετική κατά το κλείσιμο.

2η άσκηση
Το ίδιο με πριν αλλά αντίστροφα τις νότες. Δηλαδή σολ-φα-μι-ρε-ντο (δάχτυλα 5-4-3-2-1). Μια νότα με το άνοιγμα, άλλη νότα με το κλείσιμο.

3η άσκηση
Παίξτε ντο-ρε-μι-φα (1-2-3-4) αλλά αυτή τη φορά 2 νότες κατά το άνοιγμα της φυσούνας και 2 νότες κατά το κλείσιμο. Δηλαδή: Ντο-ρε ανοίγοντας, μι-φα κλείνοντας.

4η άσκηση
Πάλι 2 νότες στο άνοιγμα και 2 στο κλείσιμο όπως πριν, αλλά με τις νότες σολ-φα, μι-ρε (5-4, 3-2).

5η άσκηση
Ενώστε την 3η και την 4η άσκηση. Παίξτε δηλαδή ντο-ρε, μι-φα, σολ-φα, μι-ρε (1-2, 3-4, 5-4, 3-2). 2 νότες στο άνοιγμα και 2 νότες στο κλείσιμο.

6η άσκηση
4 νότες στο άνοιγμα της φυσούνας, 4 νότες στο κλείσιμο: ντο-ρε-μι-φα (1-2-3-4) στο άνοιγμα, σολ-φα-μι-ρε (5-4-3-2) στο κλείσιμο. Στην αρχή μπορείτε να κάνετε μόνο το άνοιγμα ή μόνο το κλείσιμο, αν σας μπερδεύει όλο μαζί.

Παράλληλα, καθώς παίζετε και πειραματίζεστε, εστιάστε στην φυσικότητα και την αρμονία της κίνησης των χεριών και των δακτύλων σας και νιώστε τα σταδιακά να σας «υπακούνε» όλο και καλύτερα!

Και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε! Καλή αρχή!

__________

(*) Ο Στέλιος Τσάκας είναι καθηγητής ακορντεόν και πιάνου και διδάσκει στο Ελεύθερο Ωδείο.

Μαθήματα ακορντεόν από 53 € το μήνα!

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο