Blog Ελεύθερου Ωδείου

Πως να νικήσουμε το τρακ στο live

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

Το τρακ (ανησυχία, φόβος, πανικός) είναι ένα πρόβλημα που κάθε άνθρωπος που πραγματοποιεί εμφάνιση μπροστά σε κοινό πρέπει να ξεπεράσει.

Στη πραγματικότητα αν νιώθετε τρακ και νευρικότητα πριν εμφανιστείτε μπροστά σε κοινό, να ξέρετε πως είναι κάτι φυσιολογικό και υγιές. Δείχνει ότι η εμφάνισή σας είναι σημαντική για σας και θέλετε να τα πάτε καλά. Όμως μέχρι που να μάθετε να ελέγχετε και να χειρίζεστε τη νευρικότητα, αυτή μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να δίνετε επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις μπροστά σε κοινό.

Να μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε το τρακ:

1. Εξοικειωθείτε με το χώρο. Φτάστε νωρίς, δοκιμάστε το μικρόφωνο, περπατήστε εκεί που κάθονται οι θεατές, περπατήστε από τη θέση σας προς τη σκηνή και αντίστροφα.
2. Γνωρίστε το κοινό σας. Αν είναι εφικτό χαιρετήστε μερικούς όπως έρχονται και μιλήστε μαζί τους. Είναι ευκολότερο να εμφανίζεστε μπροστά από μια ομάδα φίλων παρά μια ομάδα ξένων.
3. Φροντίστε να γνωρίζετε καλά από μουσικής άποψης αυτό που θα παίξετε. Προετοιμαστείτε επαρκώς.
4. Χαλαρώστε πριν ανεβείτε στη σκηνή με ασκήσεις χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές, χαλάρωμα των μυών κλπ).
5. Οραματιστείτε από τις προηγούμενες μέρες τον εαυτό σας να κάνει μια επιτυχημένη εμφάνιση. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Έχει μεγάλη δύναμη.
6. Συνειδητοποιήστε πως οι άλλοι θέλουν να πετύχετε.
7. Εστιάστε στο μουσικό κομμάτι, όχι στο μέσον που το παράγει (δηλαδή στον εαυτό σας).

Μαθήματα μουσικής από 53 € το μήνα!

8. Την ώρα της συναυλίας μετατρέψτε την ενδεχόμενη νευρικότητα σε θετική ενέργεια: Ζωντάνια και ενθουσιασμό. Οι θεατές σας κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταλάβουν τη διαφορά.
9. Αποκτήστε εμπειρία. Η εμπειρία χτίζει αυτοπεποίθηση, που είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη παρουσία μπροστά σε κοινό. Οι περισσότεροι αρχάριοι μουσικοί διαπιστώνουν πως οι ανησυχίες τους ελαττώνονται μετά από κάθε συναυλία που λαμβάνουν μέρος.

Συνοψίζοντας, το να έχει κανείς τρακ όταν εμφανίζεται μπροστά σε κοινό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και περνάει με τον καιρό. Απλά μη το σκέφτεστε! Απολαύστε το τραγούδι σας και την ξεχωριστή αυτή εμπειρία! Έτσι κι αλλιώς είστε αξιέπαινοι που δοκιμάζετε καινούρια πράγματα στη ζωή σας.

Καλή επιτυχία!

_________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο