Blog Ελεύθερου Ωδείου

Ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις;

Γράφει η Θεώνη Σαμαρά (*)

«Παρακολουθώ ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και έχοντας φτάσει σε επίπεδο κατωτέρας σχολής αναρωτιέμαι, επειδή θέλω να πάρω το πτυχίο, πότε πρέπει να εγγραφώ σε ένα ωδείο και να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις. Ο δάσκαλός μου επιμένει να μην βιαστούμε και να δώσω κατατακτήριες όταν φτάσω σε επίπεδο ανωτέρας σχολής…»

Αγαπητέ φίλε,

Εδώ οι απόψεις διίστανται.

Με τα ιδιαίτερα μαθήματα, έχεις τις περισσότερες φορές την δυνατότητα να τρέξεις στην διδακτέα ύλη και να ρυθμίζεις ανάλογα με το πρόγραμμά σου το πότε θα τα παρακολουθείς. Οι δε συνάδελφοι, προσπαθώντας να αποφορτίσουν τους μαθητές από τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει ένα ωδείο (εγγραφή, δίδακτρα, εξέταστρα) αποτρέπουν τους μαθητές από το να γραφτούν όντας αρχάριοι σε ωδείο.

Από την άλλη όμως, έχεις σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι το να συμπράττεις μουσικά μέσα από τη συμμετοχή σου σε συναυλίες του ωδείου είτε ως μέλος μουσικού συνόλου είτε με σόλο; Το να αποκτάς από ένα αρχάριο μουσικό επίπεδο καλή σχέση με το κοινό θα σε βοηθήσει στο να ελέγχεις το τρακ αλλά και να εξελιχτείς καλλιτεχνικά. Οι συναυλίες είναι ίσως η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη σπουδή από όλες! Σε φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με την ικανότητα να συγκεντρώνεσαι και να ερμηνεύεις, ενώ παράλληλα μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου με το κοινό. Η μουσική δεν πρέπει να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου, δεν συμφωνείς;

Επίσης, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι των μουσικών σου σπουδών είναι και οι εξετάσεις. Από τη στιγμή που σε ενδιαφέρει να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου και να τις πιστοποιήσεις, είναι σημαντικό να έχεις εμπειρία από εξετάσεις. Το να παρουσιαστείς σε ένα ωδείο μη έχοντας δώσει ποτέ ξανά εξετάσεις σε κατατακτήριες Ανωτέρας σχολής είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά ριψοκίνδυνο... Είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις στην παρθενική σου εμφάνιση να παρουσιάσεις το πρόγραμμα που έχεις ετοιμάσει, παίζοντάς το όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένα και σωστά;

Μαθήματα μουσικής από 53 € το μήνα!

Θα πρέπει ακόμη να σκεφτείς και το κομμάτι που αφορά στα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα που θα πρέπει να έχεις παρακολουθήσει για να μπορέσεις να δώσεις πτυχιακές εξετάσεις. Ερχόμενος στο ωδείο 2 ή 3 χρόνια πριν τις πτυχιακές θα βρεθείς αντιμέτωπος με αρκετά θεωρητικά μαθήματα και διδακτέα ύλη που τις περισσότερες φορές το ιδιαίτερο μάθημα του οργάνου δεν μπορεί να καλύψει και που παράλληλα η μη έγκαιρη παρακολούθηση τους σου έχει στερήσει την γενικότερη καλλιτεχνική σου εξέλιξη.

Κλείνοντας, θα σου πρότεινα να συζητήσεις με τον δάσκαλό σου όλες αυτές τις παραμέτρους και να επισκεφτείς αρκετά ωδεία έως ότου επιλέξεις εκείνο που είναι πιο κοντά στην δική σου «φιλοσοφία», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψεις τα ιδιαίτερα μαθήματα με τον δάσκαλό σου. Στο ωδείο θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις τα θεωρητικά μαθήματα και να γνωρίσεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Λαμβάνοντας δε μέρος και στις συναυλίες, η πρόοδός σου και η καλλιτεχνική σου εξέλιξη θα είναι σημαντική…..

________
(*) Η Θεώνη Σαμαρά είναι καθηγήτρια πιάνου, θεωρητικών, μουσικοκινητικής και τραγουδιού και διδάσκει στο Ελεύθερο Ωδείο

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο