Μαθήματα Τσαμπούνας / Ασκομαντούρας

μαθήματα τσαμπούνας/ασκομαντούρας

Η τσαμπούνα ή ασκομαντούρα είναι πνευστό όργανο της οικογένειας του άσκαυλου, δημοφιλές κυρίως στα νησιά. Αποτελείται από έναν ασκό από δέρμα (συνήθως κατσίκας) που χρησιμεύει ως αποθήκη αέρα, ένα στόμιο (φυσητήρι) για να γεμίζει ο ασκός με αέρα και μια σκάφη είτε από ξύλο είτε από συνδυασμό ξύλου με κέρατο ή και καλάμι. Η σκάφη περικλείει δύο καλαμένιους αυλούς (μαντουράκι) και δύο καλαμένια γλωσσίδια, που εφαρμόζουν στον κάθε αυλό, τα οποία παράγουν τον ήχο. Πάντα ο ένας απ’ τους δύο αυλούς έχει πέντε τρύπες, ενώ ο άλλος ενδέχεται να έχει είτε μια τρύπα (όπως π.χ. στην Κάρπαθο) είτε τρεις (όπως στην Κάλυμνο) είτε πέντε (συνηθέστερο στις Κυκλάδες, Κρήτη και Πόντο). Εκτός από τον αριθμό τρυπών υπάρχουν και μικρές διαφορές στην κατασκευή της σκάφης, στην τονικότητα και στην ονομασία σε κάθε περιοχή: Σαμπούνα (Μύκονος), Ασκομαντούρα (Κρήτη), Αγγείον (Πόντος). Η εκμάθηση ξεκινάει με το μαντουράκι.

Το Ελεύθερο Ωδείο προσφέρει μια εξαιρετικά επαγγελματική και ταυτόχρονα φιλική προσέγγιση στη διδασκαλία της τσαμπούνας και της ασκομαντούρας για μαθητές κάθε ηλικίας, επιπέδου και «ταλέντου». Από παιδιά μέχρι συνταξιούχους κι από τελείως αρχάριους μέχρι πολύ προχωρημένους.

  • Βασικό μέλημα του μαθήματος είναι να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητή, να μην φορτώνεται με περιττές ασκήσεις και τα κομμάτια να είναι μουσικά ευχάριστα και να ταιριάζουν στο γούστο του.
  • Παράλληλα όμως δίνεται βαρύτητα και στο χτίσιμο γερών «θεμελίων»: Σωστή στάση, αναπνοή, παραγωγή τόνου, ακουστική εξάσκηση και ακρίβεια, ρυθμός, φραζάρισμα, μουσικά στυλ, διάβασμα παρτιτούρας, ρεπερτόριο.
  • Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στην επιλογής ύλης και ρεπερτορίου σε συνεργασία με το μαθητή ή το γονιό, ανάλογα τις δυνατότητες, του διαθέσιμου χρόνου μελέτης και των απαιτήσεων προόδου.
  • Διδάσκεται παράλληλα και η απαραίτητη θεωρία, που βοηθάει το μαθητή σε μια σφαιρικότερη αντίληψη και κατανόηση όσων παίζει ή ακούει και τον προετοιμάζει για μια εκτενέστερη και σε βάθος σπουδή της μουσικής και των πνευστών οργάνων αν το θελήσει, καθώς και για σύνθεση ή ενορχήστρωση.
  • Συμμετοχή σε μαθητικές συναυλίες (για όσους θέλουν βέβαια) τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Κόστος:

ΜΑΘΗΜΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΗΛΙΚΙΕΣ

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΜΗΝΙΑΙΑ

Τσαμπούνας / Ασκομαντούρας Ατομικό

30 λεπτά / εβδομάδα

6 ετών - 65+

53 €

Τσαμπούνας / Ασκομαντούρας Ατομικό

40 λεπτά / εβδομάδα

6 ετών - 65+

70 €

Το ποσό της εγγραφής μπορείτε να το δείτε στο γενικό τιμοκατάλογο, καθότι διαφοροποιείται βάσει του μήνα εγγραφής.

Πριν την εγγραφή σας μπορείτε αν θέλετε να κάνετε ένα ατομικό μάθημα τσαμπούνας ή ασκομαντούρας, για να δείτε από μόνοι σας τις ιδανικές συνθήκες εκμάθησης που προσφέρει το Ωδείο.

Copyright © 2023 Ελεύθερο Ωδείο