Οφέλη από τη μουσική εκπαίδευση

Μαθητής κιθάρας              

Το να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο μας προσφέρει πολλά οφέλη. Στην πραγματικότητα αν υπάρχει ένα πράγμα που θα ‘πρεπε να μάθουμε στη διάρκεια της ζωής μας, αυτό είναι να παίζουμε ένα μουσικό όργανο. Να 5 λόγοι γιατί:

 1. Το να παίζουμε ένα μουσικό όργανο μας κάνει πιο έξυπνους
  Πλήθος έρευνες έχουν γίνει για τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες λένε πως τα παιδιά που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, τα πάνε καλύτερα στο σχολείο από κείνα που δεν έχουν επαφή με τη μουσική. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα δείχνουν πως η επαφή με τη μουσική μπορεί να επισπεύσει την ηλικία στην οποία το παιδί θ’ αρχίσει να διαβάζει, να αυξήσει το δείκτη νοημοσύνης του, καθώς και την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να ωφεληθούν πάρα πολύ από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, γιατί βοηθάει το μυαλό τους να είναι σε εγρήγορση και να παραμένουν δραστήριοι και τους βοηθάει να έχουν ισχυρότερη μνήμη.
   
 2. Διδάσκει πειθαρχία
  Το να μάθει κανείς να παίζει ένα μουσικό όργανο είναι σα να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα και μπορεί να φαίνεται δύσκολο μερικές φορές. Ένα απ’ τα χαρίσματα που αναπτύσσουν όσοι ασχολούνται με τη μουσική είναι η πειθαρχία. Πρέπει να έχει κανείς πειθαρχία, για να καταφέρει να παίζει καλά ένα μουσικό όργανο. Πρέπει να βρίσκει χρόνο (κάθε μέρα κατά το δυνατόν) για να κάνει εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση.
   
 3. Το να παίζουμε ένα μουσικό όργανο μειώνει το στρες
  Όλοι έχουμε μέρες που είμαστε τόσο αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, που θέλουμε να αποδράσουμε για λίγο απ’ όλα αυτά. Έχετε ποτέ παρατηρήσει πως όταν ακούτε απαλή, χαλαρωτική μουσική, αισθάνεστε πιο ήρεμοι και χαλαροί; Το να παίζετε ένα μουσικό όργανο μπορεί να καταφέρει το ίδιο κι ακόμα περισσότερο. Η μουσική είναι μια από τις απλές χαρές της ζωής. Βοηθάει το μυαλό να γαληνεύει!
   
 4. Αίσθημα επιτυχίας
  Αν είστε αρχάριος που μαθαίνει να παίζει το πρώτο του μουσικό κομμάτι, ίσως στην αρχή να σας φαίνεται απογοητευτικό. Μόλις όμως καταφέρετε και το παίξετε σωστά, η ικανοποίηση που θα νιώσετε είναι ανεκτίμητη. Ανεξάρτητα απ’ το αν πρόκειται για ένα μικρό, απλό κομματάκι, στην πραγματικότητα ποτέ δε θα ξεχάσετε το πρώτο κομμάτι που μάθατε να παίζετε. Είστε ένα βήμα πιο κοντά προς το στόχο σας κι αυτό είναι κάτι που αναμφισβήτητα θα σας κάνει να νιώσετε υπερήφανοι.
   
 5. Το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο είναι διασκέδαση
  Μπορεί φυσικά να απαιτεί αρκετή σκληρή δουλειά, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να διαφωνεί ότι το να παίζεις μουσική είναι σπουδαία διασκέδαση. Καθώς γίνεστε όλο και καλύτεροι, οι ευκαιρίες θα είναι όλο και περισσότερες για να μοιραστείτε τη νεοαποκτηθείσα ικανότητά σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να αντιμετωπίσετε και το ενδεχόμενο επαγγελματικής ενασχόλησης. Το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο, του ανοίγει μπροστά του πλήθος δρόμων και δυνατοτήτων, που κάνουν αναμφισβήτητα τη ζωή του πιο όμορφη κι ενδιαφέρουσα.
   

 

Copyright © 2024 Ελεύθερο Ωδείο