Blog Ελεύθερου Ωδείου

 

Έχω μια κιθάρα. Πώς να ξεκινήσω; (μέρος Α΄)

Κατηγορία Κιθάρα

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

Έχετε λοιπόν μια κιθάρα στο σπίτι σας, που σας την έκαναν δώρο ή βρέθηκε μέσα σε κάποια ντουλάπα ή την αγοράσατε με σκοπό κάποια στιγμή να μάθετε να παίζετε! Το ερώτημα όμως είναι από πού να ξεκινήσετε…

Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε έναν καλό δάσκαλο, που να τον εμπιστεύεστε και να σας μάθει αυτά που σας ενδιαφέρουν, καθοδηγώντας σας βήμα προς βήμα και γλιτώνοντάς σας κόπο και χρόνο. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο δεν είστε σε θέση για κάτι τέτοιο, να μερικές ιδέες πώς να ξεκινήσετε με την κιθάρα σας:

Βήμα 1ο
Κουρδίστε τη.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κουρδίσουμε σωστά την κιθάρα. Οι ανοιχτές χορδές της κιθάρας κουρδίζονται από τις μπάσο προς τις ψηλές χορδές ως εξής: Μι, Λα, Ρε, Σολ, Σι, Μι. Αν έχετε καλό μουσικό αφτί μπορείτε να τις κουρδίσετε συγκρίνοντάς τις με οποιοδήποτε άλλο μουσικό όργανο που γνωρίζετε τις νότες του (π.χ. ένα αρμόνιο) ή σύμφωνα με το λεγόμενο «διαπασών», που μας δίνει τη νότα λα. Διαφορετικά αγοράστε ένα ηλεκτρονικό κουρδιστήρι και κουρδίστε τις 6 χορδές της κιθάρας σας σύμφωνα με τις οπτικές ενδείξεις του μηχανήματος. Οι νότες που θα σας δείχνει το κουρδιστήρι είναι οι λατινικές ονομασίες των νοτών, δηλαδή: E, A, D, G, B, E.

Βήμα 2ο
Μάθετε να παίζετε με πένα.
Με το δεξί μας χέρι (οι δεξιόχειρες) χτυπάμε τις χορδές είτε με πένα είτε με τα δάχτυλα. Αν θέλετε να παίξετε ακομπανιαμέντα και τραγούδια στην κιθάρα, ο καλύτερος τρόπος είναι να παίζετε με πένα στο δεξί χέρι. Σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητες στο παίξιμό σας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κρατήσουμε την πένα είναι με δυο δάχτυλα: Τον αντίχειρα και το δείκτη. Κρατήστε την πένα έτσι ώστε να μην εξέχει πολύ, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την κίνησή της. Τα υπόλοιπα 3 δάχτυλα που δε λαμβάνουν μέρος στο κράτημα, τα αφήνουμε χαλαρά. Για να βεβαιωθείτε ότι το κράτημά σας είναι σωστό, αφήστε για λίγο την πένα και κρεμάστε για λίγο το δεξί σας χέρι κάτω με τη βαρύτητα. Παρατηρήστε τα δάχτυλά σας πως είναι σε κατάσταση χαλάρωσης. Στη συνέχεια κρατήστε την πένα με τον τρόπο που είπαμε πριν και κρεμάστε και πάλι το χέρι σας κάτω. Παρατηρήστε το. Τα 3 δάχτυλα που δε λαμβάνουν μέρος στο κράτημα θα πρέπει να είναι και πάλι χαλαρά όπως και πριν που δεν κρατούσατε την πένα.

Μαθήματα κιθάρας από 30 € το μήνα! Κάντε κλικ εδώ!

Βήμα 3ο
Κάντε την πρώτη σας άσκηση δακτύλων.
Το τρίτο βήμα για να παίξετε κιθάρα είναι να κάνετε κάποιες ασκήσεις για τα δάχτυλα του αριστερού σας χεριού. Στο κάθε δάχτυλο δίνουμε έναν αριθμό. Βλ.σχήμα. Ξεκινήστε πατώντας σε τέσσερα διαδοχικά τάστα τα δάχτυλα του αριστερού σας χεριού, το ένα μετά το άλλο, δηλαδή: 1-2-3-4.

Προσπαθήστε τα δάχτυλά σας να είναι τοξωτά (το κάθε δάχτυλο δηλαδή να σχηματίζει ένα ημικύκλιο) και η τελευταία φάλαγγα του κάθε δακτύλου να πατάει κάθετα επάνω στην ταστιέρα. Επίσης όταν ανασηκώνετε το κάθε δάχτυλο, να μη το απομακρύνετε περισσότερο από 1-2 cm από την ταστιέρα. Να διαγράφετε μια πολύ μικρή διαδρομή δηλαδή με το κάθε δάχτυλο. Κάντε την άσκηση ξανά και ξανά στην ίδια χορδή και στην ίδια θέση (στα ίδια τάστα), προσπαθώντας ο ήχος σας να είναι καθαρός, χωρίς τριξίματα ή μπουκώματα και παράλληλα να νιώθετε ότι δεν σπαταλάτε πουθενά ενέργεια. Να είστε χαλαροί δηλαδή και να μη σφίγγετε μύες που δε λαμβάνουν μέρος στο πάτημα της κάθε νότας.

Ίσως τα παραπάνω να σας φανούν κάπως μονότονα, αλλά μη ξεγελαστείτε. Είναι πολύ προτιμότερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην αρχή μαθαίνοντας να χρησιμοποιείτε σωστά τα χέρια σας και χτίζοντας θεμέλια στο παίξιμό σας, παρά να περάσετε κατ’ ευθείαν στις συγχορδίες και στα τραγούδια, χωρίς να έχετε ποτέ κατακτήσει τις λεπτομέρειες των κινήσεών σας, που θα σας ανοίξουν άλλους ορίζοντες καθώς θα βελτιώνεστε με τον καιρό.

________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου